Справа Хізб ут-Тахрір: ФСБ сфальсифікувала докази проти Емір-Усеіна Куку

Справа Хізб ут-Тахрір: ФСБ сфальсифікувала докази проти Емір-Усеіна Куку

Укрінформ
Адвокат Сергій Локтєв стверджує, що співробітники ФСБ сфальсифікували частину доказів про причетність до організації «Хізб ут-Тахрір» кримськотатарського активіста і правозахисника Емір-Усеїна Куку.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Кримська правозахисна група.

"Захист заявив у суді, що в комп'ютер (Емір-Усеїна Куку - ред.) були внесені зміни після того, як він був вилучений під час обшуку. Також ми говоримо, що цих файлів на комп'ютері не було. А якщо їх не було, то спиратися на такі дефектні обвинувачення неможливо. Більше того, це не ми говоримо. Властивості цих файлів говорять самі за себе. Вони були створені на комп'ютері після його вилучення у Куку", - розповів адвокат.

За його словами, згідно з властивостями файлів, які "дивним чином" з'явилися в комп'ютері після його вилучення, вони були створені 20 квітня 2014 року в період з 13:00 до 14:00, тобто після того як ноутбук був вилучений у рамках обшуку.

"Обшук в будинку Куку проводився з 8 до 11 години ранку. Після 11-ї години ранку ноутбук був вилучений при понятих і упакований. Силовики цього дня з 12 години дня почали огляд цього ноутбука вже в будівлі оперативного відділу ФСБ по Севастополю. До того моменту на робочому столі ноутбука цієї папки ще немає. Пізніше ноутбук передають до слідчого відділу ФСБ по Сімферополю. Там у період з 17 по 18 травня 2016 року знову проводиться його огляд, і дивним чином на робочому столі комп'ютера виявляють папку під назвою "принтскрін". У цій папці знаходяться ще вісім папок", - пояснив Локтєв.

Читайте також: Справа Хізб ут-Тахрір: чотирьом учасникам протестів у Москві присудили максимальні штрафи

При цьому, зазначив він, суд відмовив захисту в допиті оперативного співробітника ФСБ Олександра Компанійцева, який проводив обшук і вилучення речей в будинку Куку, а також понятих, які при цьому були присутні. Крім того, суд відмовився проводити технічну експертизу цього комп'ютера.

Як повідомляв Укрінформ, фігурант ялтинської групи "справи Хізб ут-Тахрір" Емір-Усеїн Куку, а також Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх обвинувачують у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». 4 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону вдруге почав розглядати по суті ялтинську "справу Хізб ут-Тахрір".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-