"Суд" дав Гафарову 10 років за "кримськотатарський батальйон"

Укрінформ
Підконтрольний Росії Кіровський районний суд в окупованому Криму засудив Ділявера Гафарова, обвинуваченого в участі в незаконному збройному формуванні, до 10-ти років позбавлення волі.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

"Кіровський районний суд" Криму 28 серпня 2019 року засудив обвинуваченого в участі в незаконному збройному формуванні Ділявера Гафарова (ч. 2 КК РФ ст. 208) до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму і 1 року обмеження волі. Таке рішення ухвалив "суддя" Ігор Дегтярьов", - повідомляє правозахисна організація.

За твердженням "прокурора", Гафаров був учасником кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана і, нібито, перебував у групі розвідників і особисто охороняв кримськотатарського бізнесмена і політика Ленура Іслямова. Обвинувач попросив для Гафарова покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з обмеженням свободи строком на 2 роки. Ділявер Гафаров повністю заперечував свою провину.

Він заявив, що справа проти нього сфабрикована, а зазначені у справі свідки обвинувачення, а саме Османов, Зайтуллаєв, Аблязімов, а також Саганджі і Кадиров, які вже раніше отримали терміни за аналогічними обвинуваченнями, йому не знайомі.

Читайте також: "Суд" у Криму відмовив у експертизі фото, за яким звинувачують Гафарова

За даними Кримської правозахисної групи, на одного зі свідків обвинувачення у цій справі на прізвище Зайтуллаєв, спочатку було заведено кримінальну справу. 19-річний Сеїт-Ібраїм Зайтуллаєв був затриманий на адмінкордоні з окупованим Кримом в ніч з 9 на 10 лютого 2017 року. ФСБ заявила, що Зайтуллаев є учасником кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана і 11 лютого 2017 року йому було обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на 1 місяць.

9 березня 2017 року Арм'янський міський "суд" визнав кримчанина винним за ч. 1 статті 322 КК РФ (Незаконне перетинання Державного кордону Російської Федерації) і оштрафував його на 5 тисяч рублів. Зайтуллаєва було звільнено з-під варти у залі суду.

У "Кримській правозахисній групі" вважають, що Кримськотатарський добровольчий батальйон ставить собі за мету деокупацію Криму, проте в будь-яких військових діях ця організація участі не бере. Тому, на думку експертів КПГ, переслідування за участь у батальйоні імені Челебіджихана є політично мотивованим.

За даними правозахисників, у Криму за період окупації півострова було порушено не менше 11 справ за ч. 2 ст. 208 КК РФ (участь у незаконному збройному формуванні).

Як повідомляв Укрінформ, жителя с. Жемчужне Кіровського району Ділявера Гафарова заарештовано 30 жовтня 2018 року. Йому 22 роки. За його словами, він працював у Києві на телеканалі АТР перукарем, коли власник телеканалу Ленур Іслямов запропонував йому вступити в батальйон, але він відмовився. Після цього він звільнився з телеканалу, а пізніше повернувся до окупованого Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-