Редактор журналу запропонував ЗМІ вести реєстр “культурних” порушень РФ у Криму

Редактор журналу запропонував ЗМІ вести реєстр “культурних” порушень РФ у Криму

Укрінформ
Усі порушення з боку держави-окупанта в Криму мають бути зафіксовані у ЗМІ для використання в майбутньому цих публікацій у міжнародних судах проти РФ.

Таку думку висловив редактор журналу «Пам’ятки України: національна спадщина» Дмитро Чобіт на круглому столі «Стан культурної спадщини України в окупованому Криму», що пройшов 29 травня в Укрінформі.

«Треба все перевести у площину видань, щоб це було чітко зафіксовано. Рано чи пізно кожен злочинець має відповідати. Нюрнберзький трибунал використовував ті матеріали, які збирали протягом років Об’єднані Нації. Те саме має бути і в Криму», - зазначив він.

Чобіт також запропонував постійно вести у ЗМІ реєстр порушень РФ, а також давати свої пропозиції щодо розширення санкційного списку. Ці матеріали мають бути використані для майбутнього трибуналу над Росією.

Він також запропонував більше писати про історію пам’яток кримських татар і кримських готів та ширше висвітлювати проблеми Бахчисарайського Ханського палацу та інших важливих у культурному плані місць, зокрема, таких як Херсонес і Судак.

Як повідомляв Укрінформ, Україна з метою врятувати Бахчисарайський палац в окупованому Криму розв'язує питання про внесення його до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і одночасно до списку об'єктів під загрозою.

Читайте також: Культурну спадщину Криму треба рятувати від окупантів - історик

Раніше окупаційна російська влада в Криму ініціювала реставрацію Ханського палацу, в ході якої відбулася необґрунтована заміна черепиці на даху мечеті палацу, а також змінено зовнішні та внутрішні конструкції пам'ятника, що порушує його справжність. За словами експертів, споруджений навколо головного корпусу палацу важкий металевий каркас з навісом може стати причиною просідання ґрунту. Крім того, робітники не встановили захист для надгробків і каліграфічних розписів на стінах храму, а старовинні дерев'яні укріплення залили бетоном.

Бахчисарайський ханський палац - єдиний у світі пам'ятник кримськотатарської палацової архітектури. Незадовго до окупації Криму Росією був включений до попереднього списку культурних об'єктів, що знаходяться під охороною ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-