Активіст розповів, як російські силовики в Криму водили його на розстріл

Активіст розповів, як російські силовики в Криму водили його на розстріл

Укрінформ
Обвинувачений у сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» кримськотатарський активіст Раїм Айвазов розповів, що російські силовики після затримання на пункті пропуску Каланчак, вивезли його вночі «в поля» й «імітували розстріл».

Про це кореспонденту Крим.Реаліі повідомила адвокат активіста Марія Ейсмонт.

Відповідну заяву Айвазов зробив під час засідання підконтрольного Кремлю Київського «райсуду» Сімферополя, на якому Айвазову продовжили тримання в СІЗО до 15 серпня. Засідання проходило в закритому режимі: до зали не пустили ні родичів, ні слухачів.

«На запитання про те, де і за яких обставин його було затримано, Айвазов розповів, що на КПП десь о 2-3 годині ночі його довго не пропускали. Пізніше троє оперативників ФСБ, як він вважає, посадили його в машину (вдаривши при цьому), з якої попередньо скрутили номерні знаки, й вивезли в якісь поля. Там поставили на землю на коліна і якби імітували розстріл - стріляли поруч із ним. Після цього в такому стані повезли в управління ФСБ, де вже офіційно оформили по документах затримання», - переказала слова свого підзахисного Ейсмонт.

Як повідомлялося, кримськотатарський активіст Раїм Айвазов пропав уночі 17 квітня під час перетину адмінкордону з материковою Україною.

Вдень 17 квітня він вийшов на зв'язок з рідними. Айвазов телефоном повідомив сестрі, що його звинувачують за частиною 2 статті 205.5 (участь у діяльності організації, яка визнана терористичною) і включають до складу «другої сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір».

За даними «Кримської солідарності», Айвазов займався організацією передач до Ростова-на-Дону заарештованим у Криму кримськотатарським активістам.

Читайте також: Суд у РФ продовжив арешт чотирьом кримським татарам до 15 серпня

27 березня в анексованому Криму ФСБ РФ провела обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність». Усього затримали 24-х людей.

Обвинуваченими у цій справі проходять 25 кримських татар, 23 з яких вивезено в СІЗО Ростова-на-Дону, Таганрога й Шахти, одного - Раїма Айвазова - тримають у СІЗО Сімферополя, ще один - Едем Яячіков - зник, його місцезнаходження невідоме з 27 березня .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-