Окупанти у Криму

Окупанти у Криму "накрутили" Балуху строк ув'язнення

Укрінформ
В окупованому Криму "суд" відмовився зарахувати українському політв'язню Володимиру Балуху проведений в СІЗО строк "день за півтора", як того вимагає законодавство РФ.

Про це пише "Кримська правозахисна група".

"Суддя ухвалила рішення про погіршення становища активіста (Балуха - ред.), а саме, постановила не зараховувати час, проведений ним у СІЗО, як день за півтора. Ч. 3 ст. 72 КК РФ чітко вказує, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму. Суддя вирішила рахувати цей строк як день за день, тим самим продовжуючи час перебування в колонії. Ще ж і надто, суддя ухвалила це рішення, навіть не відправляючи справу в апеляцію, як того просив прокурор", - повідомляє "Кримська правозахисна група".

Ініціатором позову була місцева "прокуратура", яка просила скасувати попередню постанову "Верховного суду", якою Балуху врахували час його домашнього арешту в загальному терміні в колонії. "Прокурори" просили "суд" перерахувати термін ув'язнення, направивши справу на новий апеляційний розгляд.

Однак "суддя" Любов Дяченко ухвалила рішення незаконне навіть з точки зору російського законодавства.

Володимир Балух брав участь у засіданні "суду" по відеозв'язку і виглядав, за словами захисника, дуже виснаженим і, звичайно, був вкрай обурений таким рішенням судді.

Коментуючи рішення "судді" Дяченко, керівник "Кримської правозахисної групи" Ольга Скрипник повідомила, що якщо "суддя" не виправить допущену грубу помилку, захист оскаржуватиме дане рішення.

"З 8 грудня 2016 року і до набрання чинності останнім вироком проти Володимира Балуха (3 жовтня 2018 року) він перебував постійно в СІЗО. Тільки один раз його випустили під домашній арешт 1 грудня 2017 року. А 16 січня 2018 року знову взяли під варту в залі суду. Значить, всю решту часу - це СІЗО, згідно зі змінами в законодавстві РФ, суддя зобов'язана рахувати цей час як день за півтора дня в колонії. Якщо суддя не зробить цього, то тоді очевидно ухвалено незаконне рішення продовжити Володимиру Балух строк тримання в колонії", - підсумувала Скрипник.

Читайте також: Балуха тримають у штрафному ізоляторі "на хлібі й воді" - правозахисники

Як повідомляв Укрінформ, "суд" у Криму засудив Балуха до 4-х років і 11-ти місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Причиною кримінального переслідування Володимира є його проукраїнська позиція в окупованому Росією Криму. Володимир Балух з 29 березня 2019 року перебуває у ВК-4 м.Торжок Тверської області (ФКУ ВК-4 УФСВП Росії по Тверській області), що порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-