Півтора мільйона переселенців не мають власного житла — Джапарова

Півтора мільйона переселенців не мають власного житла — Джапарова

Укрінформ
Проблему відсутності у переселенців з Донбасу і Криму власного житла потрібно вирішувати, тому що інтереси переселенців необхідно захищати.

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час круглого столу "Діалог влади та громадськості щодо підтримки вразливих верств населення України" в Укрінформі, організованого громадською ініціативою "Громади майбутнього".

"Я сама є переселенцем, людина, яка фактично приїхала з Криму через півроку після окупації, живу в орендованій квартирі й досі зі своєю сім'єю і двома дітьми, тому я відчуваю цю проблему і відчуваю абсолютну гостру потребу вирішувати її... Півтора мільйона переселенців, серед яких у мене багато друзів-військових з Криму, які не мають свого житла, і особисто до мене також зверталися з проханням допомогти...", - сказала Джапарова.

На її думку, у новому суспільстві, яке формується зараз, ключове, - не очікувати месію, а брати ініціативу у власні руки, і тільки так може бути певна трансформація.

"Я за те, щоб формувати відповідний дискурс. Мені досі показують, що коли є знизу від суспільства запит, і чим ширше він стає з точки зору соціального і інформаційного дискурсу, тим більше шансів на те, що держава буде реагувати відповідно на це", - додала перший заступник міністра інформполітики.

Як приклад вона зазначила, що раніше були розроблені разом із групою експертів і громадських діячів стратегії інформаційної реінтеграції як щодо Криму, так і щодо Донбасу.

"Ми абсолютно чітко визначаємо, що переселенці - це заручники ситуації, це люди, які є вразливими і потребують особливого ставлення через те, що здебільшого це люди, які обрали Україну як свою ідентичність, громадянську, політичну, національну, етнічну... Ми маємо усвідомлювати і розуміти, і, відповідно, захищати їх інтереси", - сказала Джапарова.

Вона підкреслила, що процес формування міцної держави залежить не тільки від влади, але й в тому числі від громадських діячів, які знизу штовхають певні речі".

Читайте також: Світ має знайти формулу реального й ефективного тиску на Росію – Джапарова

"І, звісно, мені видається, що формування Міністерства з питань ветеранів є теж одним із ключових досягнень такого дискурсу, коли був запит, і ми бачимо конкретну реалізацію. Дійсно, створення таких міністерств, як МІП, МінТОТ, - і стало наслідком подібного дискурсу. І дійсно, хотілося б, щоб Міністерство ветеранів мало ресурс і вплив на процеси, і я точно знаю, що багато в чому це залежить від того, наскільки (громадські діячі - ред.) будуть готові підтримати людей, які майже як волонтери будуть працювати в цьому міністерстві", - додала вона.

Джапарова зазначила, що, "працюючи в своєму міністерстві, точно скажу, що будь-який проект ми завжди реалізовуємо разом із громадськими діячами, тобто жоден проект в міністерстві не є виключно міністерським проектом; у нас завжди зберігається логіка співпраці і кооперації".

Як повідомлялося, проект "Громади майбутнього" вперше в Україні пропонує комплексне забезпечення житлом і роботою вимушених переселенців, учасників бойових дій на сході країни, багатодітних родин та інших соціально вразливих груп населення. Унікальність проекту в тому, що він передбачає особисту участь людей у будівництві свого житла й створенні робочих місць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-