У Парижі пройшла акція на підтримку Сенцова

У Парижі пройшла акція на підтримку Сенцова

Фото, відео
Укрінформ
У центрі Парижа відбулася мистецька акція на підтримку режисера Олега Сенцова та усіх українських в’язнів Кремля.

Організаторами перфомансу виступили студенти Української академії лідерства за підтримки глобальної акції #SaveOlegSentsov та української діаспори, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

"Усі учасники акції у двохвилинному "фрізі" (статичному положенні – ред.) продемонстрували – митець не може бути терористом. Без митця процес зупиняється. Тим самим ми закликаємо владу Франції допомогти повернути Олега Сенцова і решту політв’язнів на свої місця", – розповів Нікіта Мєкєнзін, головний організатор акції.

За задумом перфоменсу, на площі Республіки у центрі Парижа студенти облаштували повноцінний знімальний майданчик: підготували камери, звук, освітлення, виставили продакшен-команду та акторів для зйомки фільму. Щоб розпочати зйомку, асистент режисера вийшла до камери, підняла "хлопавку" – і все завмерло. Адже процес зйомок "заморожений" через відсутність головної постаті на майданчику – режисера.

У Парижі пройшла акція на підтримку Сенцова: «Поверніть нашого режисера!»/ Фото Анна Бобирєва

Своїми діями студенти Української академії лідерства нагадали французам, що 10 травня виповнюється 5 років, як український режисер Сенцов незаконно утримується у російській в'язниці.

"Я прийшов сюди, бо добре обізнаний у проблемах між Росією та Україною. Дуже важливо знайти рішення для цих двох країн. І це символічно, що молоді люди можуть знайти таке рішення і боротися за політичного в’язня. Час зупинитися і звільнити політичних в’язнів, таких як Олег Сенцов. Це важливо і для мене, адже, як представник Європи, я розумію, що у нас спільне коріння і ми маємо це зупинити", – сказав після акції депутат Національної Асамблеї Франції Ніколя Тюркуа.

Читайте також: Перша книга Сенцова українською побачить світ за місяць

Як також наголосив керівник комунікацій Української академії лідерства Ярема Дух, важливо пам’ятати, що попри те, що зараз є відносне затишшя на лінії зіткнення, понад 97 українських громадян ув’язнені російською окупаційною владою на території Росії та у Криму, понад сотні людей ув’язнені на тимчасово окупованих територіях Східної України.

"Нам важливо, щоб про це пам’ятали не тільки українці, які зараз можливо трохи відволіклись на політичні баталії, але так само і європейці, в яких в травні є свої вибори. У Європі, на жаль, у щоденній рутині забувають, що в трьох годинах лету від Парижа є війна – велика повномасштабна війна між двома країнами, перша в Європі з часів Другої Світової війни", – відзначив представник Української академії лідерства.

11 та 12 квітня подібні акції пройдуть у Берліні, Гаазі, Братиславі, Брюсселі та Празі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-