В окупованому Криму продовжили арешт трьом фігурантам

В окупованому Криму продовжили арешт трьом фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір"

Укрінформ
Заарештованим у лютому 2019 року фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" Ескендеру Абдулганієву, Арсену Абхаїрову і Рустему Емірусеїнову Київський районний "суд" у Сімферополі продовжив на три місяці запобіжний захід - утримання під вартою.
Про це повідомляє "Кримська солідарність".

"Це перше продовження по цій групі ("справа Хізб ут-Тахрір" - червоногвардійська група). Слідчі попросили ще три місяці, так як не встигли провести експертизи по даній кримінальній справі і не допитали п'ятьох свідків обвинувачення", - заявив у коментарі адвокат Едем Семедляєв.

На його думку, запобіжний захід обрано необгрунтовано.

Читайте також: Адвокат повідомила про погіршення здоров'я фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір»

"Ми вважаємо, що клопотання про продовження арешту обрано необґрунтовано, вважаємо, що це проблеми слідства, якщо вони не встигають щось провести або когось опитати. Наші підзахисні не повинні від цього страждати. Є інші запобіжні заходи, не пов'язані з утриманням у слідчому ізоляторі", - підкреслив Семедляєв.

Адвокат Лілі Гемеджі повідомила, що засідання пройшло в закритому режимі, нікого з родичів і людей, які прибули для підтримки заарештованих, не пустили в будівлю суду.

За її словами, захист, домагаючись звільнення з СІЗО своїх підзахисних, апелював міжнародним правом.

"Ми в першу чергу акцентували увагу на тому, що згідно з міжнародним правом до них має застосовуватися 4-а Женевська конвенція, але оцінку цього доводу суд не дав навіть в постанові. Запобіжний захід продовжено на три місяці - до 13 липня 2019 року", - повідомила Гемеджі.

Вона підкреслила, що її 21-річний підзахисний Ескендер Абдулганієв, будучи "наймолодшим з усіх затриманих на сьогодні", подякував небайдужим людям, які "залишають свої справи, приходять до будівлі суду і надають таким чином велику моральну підтримку їм".

У свою чергу адвокат Маммет Мамбетов повідомив, що його підзахисного Рустема Емірусеїнова звинувачують у тероризмі.

"Звинувачується за ч. 1 ст. 205.5 (організація діяльності організації, визнаної у РФ терористичною). Вважають, що може сховатися від слідства, маючи українське громадянство, вплинути на свідків або знищити докази. Захист висловила свою позицію, засновану на нормах міжнародного права, зокрема 4-ій Женевській конвенції і двох резолюціях Генеральної асамблеї ООН", - повідомив Мамбетов.

Як повідомляв Укрінформ, 14 лютого 2019 року ФСБ обшукала будинки кримських татар в селі Жовтневе Красногвардійського району Криму. Були затримані Ескендер Абдулганієв, Арсен Абхаїров і Рустем Емірусеїнов. Таким чином ФСБ було організована чергова, восьма за рахунком, "справа Хізб ут-Тахрір".

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків, які російські силовики провели 14 лютого, в будинках кримських татар в смт Жовтневе в окупованому Криму.

Три дні тому, 8 квітня, на одиночний пікет проти дій російських силовиків з плакатом "Мій син не терорист" вийшов батько одного з арештованих кримських татар Решат Емірусеїнов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-