Силовики затримали в Бахчисараї матір і дружину засудженого у справі

Силовики затримали в Бахчисараї матір і дружину засудженого у справі "Хізб ут-Тахрір"

Відео
Укрінформ
В окупованому Бахчисараї російська поліція затримала матір засудженого до 17 років суворого режиму за обвинуваченням в організації осередку «Хізб ут-Тахрір» Енвера Мамутова, яка вийшла на одиночний пікет, а також його дружину, яка вела прямий ефір пікету в Facebook.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Як зазначається, Зарема Мамутова вийшла на одиночний пікет, висловлюючи свою незгоду з вироком відносно сина. На плакаті у неї було написано: «Мій син не терорист. За що 17 років».

Через деякий час до неї і дружини Енвера Мамутова, Аліє, яка вела прямий ефір у Facebook, під'їхали співробітники поліції. Поліцейський попередив Аліє Мамутову, що якщо вона перебуватиме поруч з матір'ю засудженого, то вони розцінять їх дії як несанкціоноване зібрання. Після цього Аліє Мамутова перейшла на інший бік дороги і продовжила стрім. Старший інспектор поліції почав вимагати у матері Мамутова паспорт, пояснивши це тим, що не розцінює її дії як одиночний пікет.

Наразі обидві жінки доставлені до відділу поліції.

«Заповнили протокол про доставку у відділі поліції і протокол про дачу показань, де ми скористалися 51 статтею (Конституції Росії про відмову про надання свідчень проти себе або родичів - ред.)», - розповіла Аліє Мамутова.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Енвера Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова - до 9 років колонії суворого режиму.

Читайте також: Адвокати поїхали в РФ для зустрічі з арештованими кримськими татарами

Жоден з фігурантів своєї вини не визнав. Всі вказували на «політично мотивований характер» кримінальної справи.

12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевій кав'ярні. В результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Їх підозрюють в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», визнаній у Росії терористичною.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії і в окупованому нею у 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку об'єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати стверджують, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави, яка окуповує.

Фото: Кримська солідарність / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-