Ситуація зі свободою ЗМІ у Криму погіршилася - Amnesty

Ситуація зі свободою ЗМІ у Криму погіршилася - Amnesty

Доповідь
Укрінформ
Ситуація зі свободою ЗМІ в окупованому Криму лише погіршилася.

Про це заявила директор Amnesty International в Україні Оксана Покальчук, виступаючи з доповіддю на інформаційній зустрічі ЮНЕСКО щодо ситуації у Криму.

"З часу останнього подання Amnesty International ситуація зі свободою ЗМІ ще більше погіршилася. За даними Кримської правозахисної групи, з літа до кінця 2018 року кількість засобів масової інформації (в основному онлайн), до яких було повністю або частково заборонено доступ, зросла до щонайменше 33 веб-сайтів. Збільшилася також кількість місцевих інтернет-провайдерів, які застосовують обмеження", - заявила вона.

Покальчук наголосила, що після анексії Криму російська влада взяла під контроль або вигнала з півострова всі незалежні ЗМІ шляхом залякувань і переслідувань конкретних осіб чи скасування дозволів ЗМІ на мовлення та видавничу діяльність згідно із російськими законодавчими вимогами до реєстрації ЗМІ.

Крім того, зазначила директор АІ в Україні, російська влада активізувала зусилля, щоб примусити міжнародних контент-провайдерів дотримуватися обмежувальної політики (а йдеться про фактичну цензуру онлайн-контенту) та офіційної політики щодо Криму, яка суперечить положенням міжнародного права.

Зокрема, вона нагадала, що у лютому 2019 року російський медіа-регулятор "Роскомнадзор" надіслав вимогу до YouTube видалити принаймні два відео про кримського правозахисника і в'язня совісті Еміра-Усеїна Куку. "Amnesty International закликала YouTube не виконувати вимоги цензури російського уряду та поважати міжнародні стандарти прав людини і відстоювати свої власні заявлені цінності, серед яких захист свободи слова і свободи інформації. Наскільки нам відомо, YouTube продовжує дозволяти доступ до відео про Еміра-Усеїна Куку на території Росії", - зауважила Покальчук.

Читайте також: Права людини у Криму: Amnesty заявляє про критичну ситуацію

Вона також навела як приклад тиск російської влади на Google з метою відображення незаконно анексованого Криму на Google Maps як російської території. За даними ЗМІ станом на березень 2019 року, для користувачів інтернету на території РФ карти Google відображають Крим як російську територію, а не як "спірну".

"Все це – тривожні тенденції, і поки вони не зупинені та поки не буде належної реакції на всі минулі та поточні порушення прав людини в Криму, міжнародна спільнота залишиться німим свідком швидкого погіршення ситуації з правами людини на півострові", - наголосила директор АІ в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-