У Криму не залишилося жодної школи з українською мовою навчання

У Криму не залишилося жодної школи з українською мовою навчання

Моніторинг
Укрінформ
Кримська правозахисна група спростувала інформацію окупаційної влади Криму про існування на півострові шкіл з українською мовою навчання.

Висновки експертів, які проводили власний моніторинг навчання рідними мовами у школах Криму, опубліковано на сайті Кримської правозахисної групи.

"Згідно з результатами моніторингу, в Криму не залишилося жодної школи, в якій вивчення всіх предметів ведеться українською мовою. Класів з українською мовою навчання також значно менше, ніж заявлено окупаційною владою. Школи, які офіційно заявлені як школи з кримськотатарською мовою навчання, фактично такими не є, а навчання в них ведеться як кримськотатарською, так і російською мовою", - йдеться в повідомленні правозахисників.

У ході моніторингу експерти, які відвідали 24 кримські школи, в яких проводилося опитування керівництва, викладачів та батьків учнів, з'ясували, що реальна ситуація з навчанням рідною мовою в Криму значно гірша, ніж заявлена підконтрольним РФ "міністерством освіти" Криму.

Зокрема, три школи, які заявлені "міністерством" як школи з кримськотатарською мовою навчання (школа №3 в Судаку, Зуйська середня школа № 2 і школа № 42 ім. Ешрефа Шем'ї-заде в Сімферополі), насправді лише частково проводять навчання кримськотатарською мовою. У Зуйській середній школі № 2 кримськотатарська мова, як окремий предмет, викладається лише до 9-го класу, а табличка з назвою установи при вході до школи розміщена лише російською мовою.

У заявленій "міністерством освіти" Криму феодосійській школі № 20 з українською мовою навчання, за інформацією батьків, навчання з усіх предметів ведеться російською мовою, а українська мова залишилася лише як окремий предмет у деяких класах.

З 18-ти шкіл, в яких за офіційною версією окупаційної влади є класи з кримськотатарською мовою навчання, в 10-ти вивіски при вході в школу розміщені лише російською мовою.

Читайте також: Окупанти незаконно вивозять експонати кримських музеїв у Татарстан

З двох шкіл, в яких нібито є класи з українською мовою навчання, лише в так званій Сімферопольській академічній гімназії діють подібні класи. У «гімназії № 11 ім. Треньова» в м.Сімферополі українська мова викладається лише як факультатив, а вивчення всіх предметів проводиться російською мовою. При цьому вивіска при вході до навчального закладу встановлена лише російською мовою.

За заявами "влади" Криму, в 2018-2019 навчальному році в Криму навчається 200700 дітей, в тому числі 6100 (3,1%) кримськотатарською мовою і 249 (0,2%) - українською. У відомстві стверджують, що в Криму працюють 15 шкіл з кримськотатарською мовою навчання і 1 школа - з українською. Додатково заявлено про 27 шкіл, у яких нібито є 126 класів з кримськотатарською мовою навчання і про 5 шкіл, у яких є 8 класів з українською мовою навчання. При цьому не повідомляється, що кількість шкіл, у яких є класи з кримськотатарською мовою, зменшилася з 31 до 27. замовчується і про те, що кількість учнів, які навчаються українською мовою, зменшилася з 318 до 249 дітей, кількість шкіл, в яких є класи з українською мовою, зменшилася з семи до п'яти, а кількість класів скоротилася з 13 до 8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-