InformNapalm встановив, які військові частини РФ захоплювали Крим

InformNapalm встановив, які військові частини РФ захоплювали Крим

Фото
Укрінформ
Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm встановили, що в операції із захоплення Криму брали участь військовослужбовці російського 108-го десантно-штурмового полку (в/ч 42091, м. Новоросійськ).

Про це йдеться у повідомленні на сайті спільноти.

"Цей полк входить до складу 7-ї десантно-штурмової дивізії. У переліку підрозділів ЗС РФ, причетних до захоплення Криму, оголошеному військовою прокуратурою України, 108-й десантно-штурмовий полк на даний час відсутній. Тому представляємо для зацікавлених читачів зібрані нами матеріали для вивчення та подальшого використання. Крім того, зібрано докази, що військовик цього полку, який перейшов на подальшу службу в МНС Росії, залучався до незаконного проникнення в Луганську область через неконтрольовані ділянки україно-російського кордону під час так званих гумконвоїв", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у 1948 році 108-й десантно-штурмовий полк брав участь у боях проти Лісових братів – партизанів, які боролися проти радянської окупації. "У 1956 році – участь в операції "Вихор" – придушення революції в Угорщині. У 1968-му – придушення Празької весни. Далі – Афганістан, війна в 2008 році проти Грузії і в 2014 році – війна проти України", - нагадали в InformNapalm.

Волонтери встановили, що військові 108-го десантно-штурмового полку РФ брали участь у окупації Криму і “гумконвоях” на Донбас / Фото з сайту informnapalm.org

У спільноті також повідомляють, що фотодокази участі 108-го ДШП у захопленні Криму опублікував російський військовик, який проходив строкову службу в цьому полку, - Кузьменко Денис Валерійович, 08.12.1994 року народження, місто Краснодар, РФ.

У мережі знайдено фотографію (архів), на якій Кузьменко стоїть біля дорожнього вказівника з адресою найближчого медичного закладу – вул. 12 апреля, 1. За цією адресою розташована Керченська міська лікарня № 2. Також на фото присутній стенд з переліком історико-культурних пам’ятників Криму. У своєму альбомі в соцмережі "ВКонтакті" російський десантник опублікував також фото медалі за окупацію Криму та нагородного посвідчення до неї.

Ще один окупант зі складу 108-го ДШП – Довженко Микола Олександрович, 05.03.1995 року народження, народився в м. Каменськ-Шахтинський Ростовської області, живе в м. Ростов-на-Дону. Під час служби в 108-му ДШП брав участь в операції із захоплення Криму. Нагороджений медаллю. В альбомах із соцмереж є фото, зроблені в Криму. У коментарях під фотографією, зробленою в Сімферополі, Микола повідомляє, що російські десантники "катаються по мітингах".

Читайте також: Росія завозить на Донбас новітні мобільні комплекси зв'язку - розвідка

"Після демобілізації Довженко служить в МНС. Брав участь у так званих гуманітарних конвоях, які вдираються в Україну через неконтрольовані ділянки російсько-українського кордону і постачають на Донбас російських солдат, зброю та техніку під прикриттям гуманітарних вантажів. Зберігає у фотоальбомі фото, зроблене на фоні дорожнього знака Луганськ. Міг брати участь в бойових діях на Донбасі", - зазначає InformNapalm.

Медалі за окупацію Криму військовикам 108-го ДШП підписував командир полку гвардії полковник Мурат Байкулов (на скріншоті з відео Байкулов зліва).

"Мурат Назарович Байкулов народився 08.08.1976 р., закінчив Рязанське вище повітряно-десантне командне училище ім. В. Маргелова у 1997 році. Станом на липень 2010 року фіксується в званні підполковника на посаді начальника штабу 247-го десантно-штурмового полку, в/ч 54801, ППД – м. Ставрополь. Станом на січень 2013 року звання і посада без змін. У липні 2013 у званні підполковника призначений на посаду командира 108-го ДШП. Проте нагородні документи до медалей за окупацію Криму підписував вже в званні полковника, вочевидь отримав чергове звання як заохочення за участь в агресії проти сусідньої держави", - йдеться у повідомленні.

В InformNapalm закликали правоохоронні органи України сприймати це розслідування як повідомлення про злочин, скоєний проти України, і провести всі належні процесуальні дії.

"Звертаємося до правоохоронних органів України: у переліку підрозділів ЗС РФ, причетних до захоплення Криму, оголошеному військовою прокуратурою України, немає 108-го десантно-штурмового полку. Також командир 108-го ДШП (станом на 2014 рік) полковник Мурат Байкулов поки не фігурує в переліку військових службових осіб командного складу збройних сил та представників влади РФ, яким Головною військовою прокуратурою України повідомлено про підозру", - нагадали у спільноті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-