Блогеру Мемедемінову подовжили арешт, адвокати прирівнюють умови його утримання в СІЗО до тортур

Блогеру Мемедемінову подовжили арешт, адвокати прирівнюють умови його утримання в СІЗО до тортур

Укрінформ
"Суд" в окупованому Криму залишив у силі рішення про подовження арешту кримськотатарському блогеру Наріманому Мемедемінову до 16 травня 2019 року. Адвокати вважають, що його тримання в Сімферопольському СІЗО в умовах ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур

Про це повідомляє "Крымская солидарность" з посиланням на адвоката Лілю Гемеджі.

"Суд залишив попереднє рішення в силі, а саме, подовження запобіжного заходу тримання під вартою до 16 травня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Як вважає адвокат, довготривале ненадання медичної допомоги Мемедемінову суперечить Європейській конвенції з прав людини.

"Тримання Нарімана Мемедемінова в СІЗО, з огляду на те, захворювання, яке у нього є, і тривале ненадання медичної допомоги, суперечить ЄКПЛ та прирівнюється до тортур, а зміна запобіжного заходу могла б полегшити ситуацію", - йдеться в повідомленні.

У ході засідання, що проходило напередодні, самим Мемедеміновим було подано вісім клопотань, в тому числі, про проведення прилюдного судового розгляду, про надання конкретних причин, які послужили підставою для винесення постанови про проведення судового засідання в закритому режимі, про оголошення рішень суду у відкритому судовому засіданні та інші . Проте тільки одне - про участь у закритому засіданні дружини та родичів Мемедемінова - була задоволене.

"Допуск громадськості, навіть на оголошення рішення, судом дозволено не було. Це є як порушенням національного, так і міжнародного права, оскільки порушується принцип гласності судочинства. Від громадськості приховується процес", - прокоментувала адвокат Гемеджі.

За її словами, незадовго до "суду" захистом було подано ряд звернень, в тому числі, в ГНК (Громадська наглядова комісія - ред.), члени якої пізніше відвідали Мемедемінова, проте "показали своє упереджене ставлення" і "мало цікавилися захворюванням" .

Як повідомляв Укрінформ, політв'язень Наріман Мемедемінов потребує термінової операції, яка була запланована на 14 березня, але не відбулася, оскільки саме на цей день призначили проведення двох засідань з його справи в сімферопольських "судах".

Мемедемінова обвинувачують в «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності, вчинених з використанням мережі Інтернет». 22 березня 2018 року в Бахчисарайському районі в його будинку російські силовики провели обшук, після якого його відвезли на допит в управління ФСБ в Сімферополі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-