В окупованому Криму під виглядом реставрації знищується Ханський палац — Нищук

В окупованому Криму під виглядом реставрації знищується Ханський палац — Нищук

Укрінформ
«Реставраційні роботи», які окупанти проводять у Ханському палаці в Бахчисараї, знищують цей пам'ятник архітектури світового значення.

Про це заявив міністр культури України Євген Нищук на телеканалі ATR.

«Це знищення пам'ятки світового значення. Це не обговорюється. У нас були фотографії, інформація про ці злочини ... Це яскравий приклад того, як під виглядом так званої реставрації знищується автентичність цієї пам'ятки», - сказав Нищук.

Він зазначив, що Україна сподівається, що Моніторингова місія ЮНЕСКО незабаром відвідає Ханський палац і зупинить руйнування цього пам'ятника. За попередніми даними, це відбудеться навесні. Нищук додав, що важливо, аби міжнародні експерти побачили, що саме окупанти роблять з Ханським палацом.

«Для нас важливо, щоб наразі ці фахівці, які поїхали на цей об'єкт, побачили, що насправді відбувається. Побачили, що замість автентичних балок дерев'яних, які датуються 17-18 століттям, ставляться металево-бетонні конструкції», - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у січні заступник міністра культури Тамара Мазур заявила, що Україна з метою врятувати Бахчисарайський палац в окупованому Криму вирішує питання про внесення його до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і одночасно до списку об'єктів під загрозою.

Читайте також: Окупанти "реставрували" Ханську мечеть 1533 року сучасною плиткою — Джапарова

Раніше окупаційна російська влада в Криму ініціювала реставрацію Ханського палацу, в ході якої відбулася необгрунтована заміна черепиці на даху мечеті палацу, а також змінено зовнішні та внутрішні конструкції пам'ятника, що порушує його справжність. За словами експертів, споруджений навколо головного корпусу палацу важкий металевий каркас з навісом може стати причиною просідання грунту. Крім того, робітники не встановили захист для надгробків і каліграфічних розписів на стінах храму, а старовинні дерев'яні укріплення залили бетоном.

Бахчисарайський ханський палац - єдиний у світі пам'ятник кримськотатарської палацової архітектури. Незадовго до окупації Криму Росією був включений до попереднього списку культурних об'єктів, що знаходяться під охороною ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-