Справа

Справа "скіфського золота": Мін'юст сподівається на рішення на користь України

Відео
Укрінформ
Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов сподівається, що апеляційний суд у Нідерландах прийме рішення на користь України.

Про це він сказав кореспонденту Укрінформу в Амстердамі до початку слухань.

“Ми очікуємо, що апеляційна інстанція підтримає рішення суду першої інстанції, дослухається до аргументів України. Тому що за конвенцією ЮНЕСКО 1970 року, яка регулює переміщення культурних цінностей через кордон, Україна як держава має право повністю регулювати статус таких артефактів і має право на повернення на свою територію культурних цінностей Криму”, - зазначив Петухов.

Він також наголосив, що Україна має сильну позицію і звертатиме увагу суду на незаконну анексію Криму.

“Ми будемо звертати увагу суду, зокрема, на незаконну анексію Криму, яка відбулася в 2014 році, і що повернення (золота - ред.) в Крим призведе до фактично вивезення культурної спадщини України на територію Росії”, - наголосив Петухов.

Заступник міністра зазначив, що повернути колекцію скіфського золота можливо саме завдяки тому, що вона була вивезена з Криму на виставку в Амстердам ще до окупації півострова Росією. Він також наголосив, що культурна спадщина Криму під загрозою.

“Очевидно, це невеличка частина культурних цінностей України і Криму, які ми можемо повернути зараз саме через те, що вони знаходилися на момент окупації на території європейської держави - Нідерландів, яка поважає міжнародне право і визнає суверенітет України. Але треба пам’ятати, що дійсно вся культурна спадщина України в Криму знаходиться під загрозою. Ми знаємо і пам’ятаємо про те, що зараз відбувається фактично руйнування Бахчисарайського палацу, бо так звана реконструкція, яку проводить Росія, призводить до його фактичного знищення і втрати культурного середовища кримських татар і однієї з найбільших пам’яток кримських татар. Але цей процес відбувається по всьому Криму, картини з кримських музеїв вивозяться до Росії, начебто тимчасово, але ми знаємо, що це продовження практики Радянського Союзу, коли такі витвори мистецтва ніколи не поверталися назад, в ті музеї, звідки вони вивозилися. Тому наразі очевидно, що вся культурна спадщина України в Криму знаходиться під загрозою. І ми постійно звертаємо увагу ЮНЕСКО щодо цієї ситуації і вимагаємо від ЮНЕСКО реагувати на всі випадки порушення Росією міжнародних зобов’язань і знищення культурної присутності України на окупованому півострові”, - зазначив заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, апеляцію у справі щодо повернення в Україну скіфського золота, яке було відправлене з кримських музеїв на виставку в Нідерландах, суд Амстердама почне розглядати 11 березня з 9:30.

Читайте також: Суд в Амстердамі сьогодні розгляне апеляцію у справі "скіфського золота"

Участь у судовому засіданні візьме команда юристів Міністерства юстиції України, представники Міністерства культури на чолі з міністром Євгеном Нищуком, Міністерства інформаційної політики, Посол України в Королівстві Нідерландів, а також представники музейної спільноти - Національного музею історії України, Національного музею українського народного декоративного мистецтва та Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Інтереси держави Україна у цій справі з 2015 року представляє голландська юридична фірма BerghStoop&SandersN.V.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо скіфського золота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-