Джапарова про

Джапарова про "скіфське золото": Україна готує потужну делегацію на суд в Амстердам

Укрінформ
Перший заступник міністра інформполітики України Еміне Джапарова розраховує на позитивне рішення голландського апеляційного суду щодо експонатів "скіфського золота".

Про це вона сказала під час презентації в Укрінформі книги "Крим за завісою. Путівник зоною окупації".

"Маю наголосити, що на високому рівні тема Криму буде порушуватися. 11 березня в апеляційному суді Амстердама буде підніматися питання "скіфського золота". Ви про цей кейс усі знаєте. Активно готується дуже висока та потужна делегація уряду, в тому числі я, представники Мінкультури, МЗС, музейники українські. Будемо захищати позиції в апеляційному суді. Позиція України потужна. У нас немає побоювань, що будуть якісь рішення не на користь України", - сказала вона.

Крім того, 15 березня у Нью-Йорку у штаб-квартирі ООН буде відкрите засідання, на якому також ставитиметься питання щодо Криму.

Як повідомлялося, колекцію "скіфського золота" вивезли з Криму на виставку в музей в Амстердамі ще до окупації півострова Росією.

Читайте також: Україна відстоюватиме Ханський палац і Херсонес у міжнародних судах — Нищук

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному разі це — Україна.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо "скіфського золота".

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну після завершення всіх розглядів. Українська влада заявляла, що ці експонати повернуть в кримські музеї після деокупації півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-