Крим став

Крим став "сірою зоною" у сфері прав людини – Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Окупований Росією Крим на сьогодні є "сірою зоною" у сфері прав людини, де систематично та безкарно відбуваються репресії та переслідування, викрадення людей, вбивства і тортури.

На цьому наголосив у вівторок Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час заходу в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, присвяченому п’ятій річниці окупації Криму та ситуації з правами людини на півострові, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Окупована територія трансформується у сіру зону у сфері прав людини", - підкреслив він під час відкриття заходу.

Прокопчук наголосив, що російська військова інтервенція у березні 2014 року стала "грубим порушенням світового правопорядку та спробою використати силу для територіальної експансії", ставши першим випадком анексії однієї країною території іншої держави після Другої світової війни.

Читайте також: Крим створює враження концтабору – консул України в Анталії

"З 2014 року незаконна окупація Росії призвела до систематичних порушень прав кримських татар та українців, журналістів, переслідування правозахисників та активістів, незаконних затримань, викрадень, тортур та вбивств, які ніхто не розслідує", - підкреслив він.

Дипломат нагадав, що першою жертвою російської окупації став Решат Аметов – кримськотатарський та український патріот, який вийшов 3 березня 2014 року з одиночним пікетом на центральну площу Сімферополя, був викрадений у подальшому невідомими і згодом знайдений мертвими зі слідами жорстоких тортур. Після нього були десятки інших жертв.

"Вже 5 років кожен тиждень на Постійній Раді ОБСЄ ми піднімаємо питання про репресії та переслідування жителів Криму та грубого порушення прав людини", - зазначив Прокопчук

Він нагадав, що в 2015 році був опублікований звіт місії ОБСЄ з оцінки стану справ із дотриманням прав людини в Криму та низкою рекомендацій Росії як державі-окупанту. Втім, після цього "не послідувало покращення, а ситуація лише погіршилася". Росія не лише ігнорує заклики ОБСЄ та держав-членів, а й нехтує тимчасовими заходами, які були рекомендовані Міжнародним судом у квітні 2017 року з огляду на порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Надзвичайно важливо для людей, які знаходяться в умовах окупації та репресій, знати, що міжнародна спільнота не закриває очі на їх ситуацію, що окупаційна влада несе відповідальність за порушення. Подібні до сьогоднішньої події дозволяють зберігати фокус на ситуації в Криму та забезпечити те, щоб усі зацікавлені країни знали про події, які Росія хотіла б приховати від міжнародної спільноти", - зазначив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

Він додав, що саме бажання Росії ухилитися від відповідальності та приховати факти на місцях і є причиною того, чому вона не дозволяє забезпечувати постійний моніторинг і присутність ОБСЄ та інших міжнародних організацій в Криму.

Прокопчук також висловив підтримку присутній доньці політв’язня Едема Бекірова Елеонорі та усім сім’ям українських громадян, які стали заручними російської влади в окупованому Криму, на Донбасі та на території РФ. Він запевнив, що українські дипломати й надалі будуть добиватися від Росії звільнення усіх незаконно утримуваних українців.

Організаторами заходу "П’ять років потому: ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" у штаб-квартирі ОБСЄ в палаці Хофбург виступили спільно місії України, Європейського Союзу, США, Канади, Грузії та Швейцарії при ОБСЄ. У ході нього правозахисники з України та РФ поінформували делегації держав-учасниць про триваючі масові порушення прав людини в окупованих Росією Криму та Севастополі. Захід став одним з багатьох, які проводять зараз по всьому світу у зв’язку з 5-ю річницею незаконною окупації Росією Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-