Росія на очах у всього світу витісняє кримських татар зі своєї землі — Чубаров

Росія на очах у всього світу витісняє кримських татар зі своєї землі — Чубаров

Укрінформ
Посилюючи репресії проти кримських татар, Росія має на меті змусити їх залишити Крим.

Про це на засіданні Верховної Ради у зв’язку з п’ятою річницею початку збройної агресії Російської Федерації проти України сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

П'ять років окупації — це нестерпно тривалий термін, протягом якого російські окупанти піддають громадян України незаконним гонінням і репресіям. У прямому розумінні спотворюють Крим, по-хижацькому нищать унікальні природні об'єкти, руйнують історичні пам'ятки, зводячи численні військові споруди й інфраструктуру до них. Однак найстрашніше, що проводиться російськими окупантами відкрито, і на очах усього світу — це витіснення кримськотатарського народу зі своєї землі”, - наголосив Чубаров.

Читайте також: Росія мститься кримським адвокатам за захист українських громадян - Чубаров

Він зазначив, що Росія посиленням репресій проти корінного народу Криму має на меті змусити кримських татар і етнічних українців залишити Крим.

Наше засідання зараз дивляться в режимі онлайн десятки тисяч мешканців Криму, вони всі очікують від нас чіткої відповіді на своє головне питання — коли? Ось чому ми маємо задіяти всі зусилля, аби в 2019 році відбулися помітні зрушення щодо деокупації Криму”, - наголосив Чубаров.

Голова Меджлісу зауважив, що Українській державі, українському суспільству слід конкретними ініціативами залучати основних гравців міжнародної політики до вироблення спільно з Україною плану дій спрямованих на деокупацію Криму і відновлення державного суверенітету над Кримом.

Чубаров також нагадав, що багато громадських активістів Криму брали участь у євромайданах, які відбувалися у різних містах півострова, та організованими групами виїжджали до Києва.

“26 лютого 2014 року найактивніша частина громадянського суспільства Криму, близько 15 тисяч осіб, відгукнувшись на заклик Меджлісу кримськотатарського народу, не дозволили керівництву і частині проросійських депутатів Верховної Ради Криму зімітувати проведення позачергової сесії, на якій  планувалося ухвалити звернення до керівництва Росії із закликом втрутитись у внутрішньоукраїнські справи. Кримські татари, а також етнічні українці та люди інших національностей, зібравшись 26 лютого 2014 року перед ВР Криму величезним мирним мітингом на підтримку територіальної цілісності України, своєю рішучістю і мужність позбавили Кремль можливості реалізувати підготовлений ним план нібито добровільного переходу Криму до складу Росії”, - зазначив Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-