Полоненого в РФ моряка намагалися схилити до свідчень проти побратимів - адвокат

Полоненого в РФ моряка намагалися схилити до свідчень проти побратимів - адвокат

Укрінформ
Військовополоненого українського моряка Андрія Оприска в московському СІЗО «Лефортово» намагалися схилити до дачі показань проти інших захоплених українських військових.

Про це у Facebook написав адвокат Микола Полозов, який представляє інтереси військовополонених українських моряків.

«Російська влада продовжує чинити психологічний тиск на військовополонених українських моряків, утримуваних в СІЗО «Лефортово». Військовополоненого моряка Андрія Оприска кілька днів тому викликали в слідчий кабінет СІЗО, де якийсь чоловік (імовірно оперативний співробітник ФСБ) у відсутність адвоката почав ставити йому запитання щодо умов утримання, стану здоров'я і обставин справи. Оприску було запропоновано дати свідчення на інших військовополонених», - повідомив Полозов.

За його словами, Оприско категорично відмовився відповідати на питання незнайомця.

«Це не перший випадок тиску на Андрія Оприска, близько місяця тому до нього приходили невідомі з розмовами і питаннями. За погодженням з адвокатом, Андрій Оприско подав заяву, що не бажає мати ніяких розмов ні з ким без присутності адвоката або консула», - додав Полозов.

За його словами, цей випадок не поодинокий, психологічний тиск на військовополонених, з порушенням положень третьої Женевської конвенції "Про поводження з військовополоненими" здійснюється як безпосередньо силами оперативників ФСБ, так і за допомогою так званої "внутрішньокамерної розробки", коли співкамерник військовополоненого свідомо діє в інтересах спецслужби.

«Всі подібні факти нами ретельно фіксуються. Кожний військовополонений повідомлений своїм адвокатом про свої права і знає алгоритм дій у разі виникнення ситуації з наданням психологічного тиску подібного роду», - підсумував адвокат.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року Росія в районі Керченської протоки здійснила пряму військову агресію проти катерів і буксира Військово-морських сил Збройних сил України, в результаті чого 24 українських військових моряків були взяті в полон.

Читайте також: Посол України в США: Чекаємо найближчим часом нових санкцій проти Росії

Всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими. Міжнародні організації та уряди багатьох країн світу засудили факт російської агресії і вимагають від РФ негайного і безумовного звільнення українських військових.

Також в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-