Меджліс закликає підтримати Бекірова у день його 58-річчя

Меджліс закликає підтримати Бекірова у день його 58-річчя

Укрінформ
Член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв у день народження політв'язня Едема Бекірова звернувся із закликом привітати й висловити йому свою підтримку і солідарність.

Про це він заявив у середу на прес-конференції в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Едему Бекірову виповнюється 58 років. На жаль, свій 58-й день народження він змушений зустрічати в катівнях ФСБ... Тому для нас сьогодні дуже важливо нагадати всьому світові й широкій громадськості в Україні про те, що людина, яку ФСБ фактично вбиває, потребує нашої допомоги і нашої підтримки", - сказав Барієв.

Як вважає член Меджлісу, від сьогоднішньої підтримки Бекірова залежить надання йому адекватної медичної допомоги та подальше звільнення.

"Закликаємо вас проявити солідарність, привітати в соцмережах Бекірова, щоб дати посил, що в Едема Бекірова є підтримка, що ми відстежуємо всі процеси, що ми висловлюємо з ним солідарність і вимагаємо надання адекватної медичної допомоги та якнайшвидшого звільнення", - зазначив Барієв.

Правозахисник звернув увагу на тенденцію і підходи до ситуації з політв'язнями в Росії. "За 2018 рік у окупованому Криму зафіксовано 57 випадків порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я. 28 із 57 випадків - порушення щодо кримських татар. Суть цього порушення - в погіршенні стану здоров'я політв'язнів через антисанітарні умови, ненадання своєчасної належної медичної допомоги, застосування силовиками насильства і тортур, а також відправлення політв'язнів до психлікарні", - повідомив член Меджлісу.

За його словами, число таких порушень у 2018 році порівняно з попереднім збільшилося з 38-ми до 57-ми. Така динаміка, вважає правозахисник, пов'язана зі збільшенням числа кримських політв'язнів і незадовільними умовами, в яких їх утримують.

Наприклад, повідомив Барієв, в Узеїра Абдуллаєва, в умовах ув'язнення почалося загноєння кінцівок. Йому провели одну операцію, проте недотримання термінів госпіталізації призвело до відновлення гнійного процесу.

"Тільки під тиском громадськості його вивезли до лікарні, провели УЗД судин", - поінформував член Меджлісу, і додав, що зараз його етапували до Ростова.

Також він навів приклад фігурантів "справи Кашка" Асана Чапуха, у якого в СІЗО стався інсульт і тепер він потребує постійної медичної допомоги, Кязіма Аметова, у якого в ув'язненні часто піднімається тиск, болі в нирках і напади задухи, Бекіра Дегірменджі, у якого було діагностовано астматичний статус, після чого його терміново госпіталізували.

Крім того, Барієв розповів, що за словами матері Олександра Стешенка, якого тримають у керченській колонії, у її сина з'явилися проблеми з печінкою, активізувався дерматит.

"Він потребує медичної допомоги і для придбання медпрепаратів йому необхідна фінансова допомога. Зараз він знаходиться в колонії у Керчі і в нього немає ліків", - розповів правозахисник.

Читайте також: Росія приховує дійсний стан здоров'я політв'язня Бекірова — омбудсмен

Він також розповів про голодування Балуха і Сенцова, про Володимира Дудку, в якого запалення передміхурової залози і скарги на болі в серці, про Арсена Джеппарова, який скаржиться на сильний головний біль.

Як вважає Барієв, у день народження політв'язня Едема Бекірова світ має висловити підтримку всім українським політв'язням, яких тримають у нелюдських умовах в окупованому Криму і російських СІЗО та в'язницях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-