В окупованому Криму назріває нова екологічна катастрофа - Тимчук

В окупованому Криму назріває нова екологічна катастрофа - Тимчук

Укрінформ
У Криму назріває нова загроза екологічної катастрофи через діяльність Камиш-Бурунського залізорудного комбінату в районі Керчі.

Про це написав у Facebook координатор групи "Інформаційний спротив" народний депутат Дмитро Тимчук.

"Це пов'язано з розбиранням комерційними будівельними підприємствами, контрольованими РФ, сховища відходів металургійного виробництва, накопичених у результаті роботи Камиш-Бурунського залізорудного комбінату в контексті видобутку сипучих будматеріалів", - написав Тимчук.

За його словами, створені на місці кримських озер Нижньо-Чербуське і Верхньо-Чербуське сховище відходів металургії - це гідротехнічні споруди, які містять токсичні речовини у вигляді мілкодісперних частинок.

"Вміст у них фосфору, хрому, ванадію і миш'яку перевищує гранично допустиму концентрацію в 30-150 разів, у залежності від місця забору проби. Водночас, накопичені запаси сипучих відходів на сьогодні використовуються як добавки під час виготовлення цементу і будівельного піску", - зазначив нардеп.

Тимчук застерігає, що ця ситуація може "призвести до спалаху масових захворювань населення, а також загрожує флорі та фауні на сотні кілометрів від сховищ, шляхом поширення токсичних речовин морською водою вздовж узбережжя Чорного моря".

Читайте також: В окупованому Криму облили червоною фарбою пам'ятник "ввічливим людям"

За даними ІС, Камиш-Бурунський залізорудний комбінат - нині закрите підприємство з видобутку, збагачення та агломерації руд заліза (в т.ч. з домішками миш'яку, фосфору та ін.) в р-ні Керчі, раніше виробляв офлюсований агломерат залізних руд і флюсовий вапняк. Включає 3 залізорудних і 1 вапняковий кар'єри, дробильно-збагачувальну і агломераційну фабрики, ін. об'єкти.

Як повідомляв Укрінформ, 24 серпня 2018 року в анексованому Криму в місті Армянськ стався викид невідомої отруйної речовини. Пізніше прес-служба Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України повідомила про те, що на Херсонщині прикордонники зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму. Зазначалося, що прикордонники Херсонського загону зафіксували на адмінкордоні з анексованим Кримом випадки отруйних хімічних викидів із заводу "Титан". Це призвело до різкого погіршення здоров'я місцевих жителів і особливо дітей. Крім того, на металевих предметах, деревах, дахах будинків і навіть всередині приміщень утворився маслянистий наліт з жовто-зеленим відтінком.

На 12-й день екологічної катастрофи так звана влада Криму "призупинила" на два тижні роботу заводу “Титан”. Однак через деякий час робота кримського заводу "Титан" була відновлена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-