Росія протидіє українському мовленню на межі з окупованим Кримом - радник глави МІП

Росія протидіє українському мовленню на межі з окупованим Кримом - радник глави МІП

Укрінформ
Російська Федерація протидіє українському мовленню на адмінкордоні з окупованим Кримом.

Про це заявила в інтерв'ю Укрінформу радник міністра інформаційної політики з питань інформаційної реінтеграції Криму Юлія Каздобіна, яка брала участь у підготовці схваленої урядом наприкінці грудня 2018 року Стратегії інформаційної реінтеграції Криму.

Зокрема, на запитання про ситуацію з теле- і радіомовленням на півдні Херсонської області, де після окупації Криму зникли українське телебачення і радіо, оскільки вони отримували сигнал з вежі в Красноперекопську, Каздобіна відповіла: "Зараз там ситуація трошки краща, але все одно відбувається боротьба за тих людей, які живуть у регіоні, особливо на півдні Херсонщини. Було побудовано вежу в Чонгарі, і зараз ведуться роботи ще над однією вежею. Крім того, були ухвалені зміни до законодавства, які дозволили швидко видавати ліцензії на мовлення. Кілька кримських та херсонських радіостанцій отримали ліцензії, розпочали мовлення, але, на жаль, Російська Федерація протидіє цьому мовленню. У 2018 році вони збудували свою вежу в Джанкойському районі біля села Солоне озеро, це неподалік від Чонгарської вежі. Зрозуміло, що це має на меті придушувати наш сигнал, і з тієї вежі зараз мовлять кілька російських радіостанцій".

Радник міністра інформполітики повідомила, що "Українська фундація безпекових студій, яку ми заснували з колегами, з якими познайомилися під час роботи над кримською Стратегією, вивчає ситуацію в цьому регіоні. І найближчим часом буде представлено звіт про те, що ми там побачили, і з рекомендаціями – що саме може робити Міністерство інформаційної політики для покращення ситуації в інформаційній сфері та інформування громадян Херсонської області. Адже там теж наявні проблеми з ідентичністю: багато мешканців, особливо південної частини області, не почуваються українцями, у них склалась місцева або херсонська ідентичність. І це теж є певною проблемою, певною вразливістю. І ці питання залишаються на порядку денному".

За словам Каздобіної, "держава Україна вживає заходів – Росія протидіє, але це очікувано". Вона нагадала, що раніше член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський заявляв, що є план – яким чином все ж таки можна протидіяти Росії в цьому інформаційному протистоянні. Він не розкривав повністю деталі цього плану, але проблеми є. "Є російські телеканали, які там мовлять, і була небезпека, що ситуація стане там ще гіршою з переходом на цифрове мовлення. Адже там аналоговий сигнал можна приймати, а от для цифрового недостатньо передавачів, недостатньо тюнерів. Тому було вжито заходів для того, щоб на тій території все ж таки залишився аналоговий сигнал, щоб люди не переходили на супутники, які дуже часто несуть також російські телеканали", - розповіла радник міністра.

Читайте також: Каздобіна: Інформпростір Криму - це інформаційне гетто

Говорячи про заходи з цифровізації регіону, радник глави МІП зазначила, що "держава приділяє цьому питанню доволі багато уваги, але насправді, враховуючи питання виділення коштів, це відбувається не настільки швидко, як хотілося б".

Водночас, на переконання Каздобіної, "розвиток мережі мовлення – це лише один із компонентів інформаційної політики. Дуже актуальними є питання комунікації між державними органами та громадянським суспільством, протидія дезінформації та інформаційно-психологічному впливу з використанням інтернету та соціальних мереж, нерівність доступу громадян до інформації, наповнення інформаційного простору чутками та пропагандистським повідомленнями. Всі ці проблеми притаманні Херсонській області, швидкої відповіді на багато з них немає, і пошук відповідей та їх втілення вимагатиме довгої наполегливої роботи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-