"Суд" у Криму залишив блогера Мемедемінова під вартою

Укрінформ
В окупованому Криму громадського журналіста Нарімана Мемедемінова залишили під вартою до 15 лютого 2019 року.

Таке рішення ухвалив у п'ятницю, 18 січня, підконтрольний Росії "Верховний суд" окупованого Криму, розглянувши апеляційну скаргу Мемедемінова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Слухання і оприлюднення рішення проходило в закритому форматі. Офіційна причина - "безпека учасників процесу і дотримання державної або іншої таємниці слідства". Мемедемінов брав участь у засіданні по відеозв'язку зі слідчого ізолятора. За словами адвоката Еміля Курбедінова, Мемедемінов у зв'язку з закритим форматом засідання заявив два відводи: прокурору і судді.

"Зрозуміло, що обидва клопотання задоволені не були. Після цього мій підзахисний встав і вийшов з кімнати в СІЗО, не бажаючи продовжувати свою участь у засіданні. Закриті суди залишаються величезною проблемою для Криму", - резюмував Курбедінов.

Суд залишив без задоволення апеляційну скаргу з боку захисту. Громадського журналіста Мемедемінова залишили під вартою, термін утримання в СІЗО - до 15 лютого 2019 року.

Читайте також: "Суд" у Криму відхилив апеляцію на арешт блогера Мемедемінова

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня 2018 року в Бахчисарайському районі в будинку Нарімана Мемедемінова російські силовики і правоохоронці провели обшук. Після цього блогера відвезли на допит в управління ФСБ в Сімферополі. 23 березня "суд" заарештував Мемедемінова. Затриманому висунули обвинувачення за ч.2 ст. 205 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет).

Прокуратура АРК 23 березня 2018 року внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) назвала арешт Мемедемінова в Криму "порушенням прав на свободу думки, вільне отримання і поширення інформації, в тому числі за допомогою мережі Інтернет".

Також переслідування Мемедемінова та інших кримських журналістів і блогерів згадується в заяві, прийнятій на пленумі правління НСЖУ 20 грудня 2018 року.

Фото на першій сторінці: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-