Україна закликає Раду Європи відправити спостерігачів у Крим

Україна закликає Раду Європи відправити спостерігачів у Крим

Укрінформ
Систематичне порушення прав людини в окупованому Росією Криму потребує невідкладного застосування звичайних моніторингових механізмів Ради Європи з метою проведення комплексної оцінки ситуації на півострові.

На цьому наголосив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До цих пір Росія відкидає створення постійного моніторингу прав людини на півострові з боку міжнародних організацій. Ці обставини вимагають повного та невідкладного застосування звичайних моніторингових механізмів Ради Європи з метою проведення комплексної оцінки ситуації", - заявив Прокопчук у відповідь на доповідь присутньої на засіданні комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович.

Український дипломат наголосив, що як для ОБСЄ, так і для Ради Європи, ключовими цінностями яких є демократія і верховенство права, найбільші виклики походять з Росії та її політики агресії і серйозного порушення політичних зобов’язань ОБСЄ і юридичних зобов’язань Ради Європи. "Найбільш кричущі порушення прав людини відбуваються на територіях, які зазнали російської агресії та залишаються під нелегальною окупацією Росії", - підкреслив він.

Читайте також: У фігуранта "справи Веджіє Кашка" Аметова відмовляють нирки - адвокат

Прокопчук звернув увагу присутніх на те, що в тимчасово окупованому Криму "українці та кримські татари зазнають систематичних порушень їх прав, журналісти, християнські та мусульманські релігійні меншини, правозахисники та активісти зазнають переслідувань та утисків". "Існує багато випадків незаконних затримань, насильницьких зникнень, тортур та вбивств з боку російської окупаційної влади та її структур, що не розслідується", - додав він.

Український дипломат також зазначив, що всупереч міжнародним зобов'язанням Росія повністю ігнорує ухвалене у 2017 році Міжнародним судом ООН рішення про введення тимчасових заходів у справі за позовом України проти РФ у зв'язку із Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. "Росія не виконує свої зобов’язання як держава-окупант відповідно до міжнародного права, і, зокрема, здійснила численні навмисні порушення міжнародного гуманітарного права", - додав він.

 Фото: Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-