Обстріл

Обстріл "Бердянська" відбувся у нейтральних водах — Bellingcat

Керченська криза
Укрінформ
Оприлюднена ФСБ Росії інформація щодо інциденту біля Керченської протоки 25 листопада підтверджує твердження української сторони про те, що обстріл російськими прикордонниками катера ВМС України "Бердянськ" відбувся поза територіальними водами РФ.

Про це йдеться у матеріалі міжнародної групи розслідувачів Bellingcat.

"Інформація ФСБ, якщо вона достовірна, показує, що "Бердянськ" знаходився за 22,72 км від берегу Криму, на понад 500 метрів далі від заявлених Росією територіальних вод, коли по ньому був відкритий вогонь", - йдеться у розслідуванні.

В ньому наголошується, що 25 листопада 2018 року під час конфронтації біля Керченської протоки російські військові підрозділи вперше офіційно атакували військовослужбовців України.

В матеріалі досліджується наявна у відкритих джерелах інформація щодо інциденту та відповідні заяви української і російської сторін з тим, щоб встановити, де саме і як саме відбувалися події. Зокрема, досліджено опубліковане СБУ перехоплення розмов російських військових під час подій, відео навмисного тарану російським військовим кораблем українського буксиру "Яни Капу", заяву ФСБ щодо інциденту.

Зазначається, що інформація з перехоплених розмов знаходить своє підтвердження щодо двох ранкових таранів російським кораблем "Дон" буксиру "Яни Капу", як і зіткнення двох російських кораблів, в результаті чого значні пошкодження отримав сторожовий корабель РФ "Ізумруд".

Читайте також: Росія захопила катери ВМС України, які йшли на ротацію - Полторак

Автор дослідження вказує на те, що в один з моментів українські кораблі, прямуючи до Азовського моря, перебували "в територіальних водах Криму та материкової частини Росії". Водночас, він нагадує, що ні Україна, ні країни Заходу не визнають незаконну анексію Росією Криму та розширення її територіальних вод. Крім того, між Україною та РФ з 2003 року діє договір, який визначає Азовське мору та Керченську протоку як внутрішні води України і Росії, дозволяючи вільне проходження протокою.

Між тим, після того, як кораблі ВМС України зрозуміли, що заблокованою Керченською протокою пройти не вдасться, близько 18.00 вечора неділі вони стали повертатися до порту відправлення Одеси. Після цього російські прикордонні кораблі стали їх переслідувати, здійснили обстріл та захопили.

"Російське ФСБ стверджує, що початкове перехоплення, як і попереджувальні постріли та, врешті-решт, вогонь по "Бердянську" – все відбулося "в територіальних водах Росії". Однак це не відповідає даним про місцезнаходження, наведених ними ж самими", - заявили в Bellingcat, де ретельно проаналізували всі наведені в заяві ФСБ дані щодо інциденту, наклавши їх на карту.

Водночас, автор дослідження вказує на те, що українська сторона, яка також стверджує про напад на кораблі в нейтральних водах, все ж не надала достатньої офіційної інформації з цього приводу і могла б надати більш точніші дані з цього приводу.

Також в дослідженні звертається увага на аудіозаписи, опубліковані виданням LIGA.net, де українські моряки подають міжнародний сигнал лиха Mayday та зазначають свої координати N 44° 51’ 00’’, E 36° 23’ 04’’: "Ця точка знаходиться південно-західніше місця, де Росія стверджує про обстріл "Бердянська", і також знаходиться поза 12 мильною зоною (територіальних вод - ред.) і, таким чином, в міжнародних водах".

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-