Євродепутати планують приїхати у колонію до Сенцова - вручити премію Сахарова

Євродепутати планують приїхати у колонію до Сенцова - вручити премію Сахарова

Укрінформ
Європарламент має намір добитися відвідання в російському таборі українського політв'язня Олега Сенцова для вручення йому правозахисної премії імені Сахарова.

Про це в понеділок на прес-конференції у Києві заявила депутат Європарламенту Ребека Гармс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Європарламент звернувся до російських відомств, щоб Олег Сенцов міг самостійно приїхати до Брюсселя та власноручно отримати цей приз, але, швидше за все, цього не станеться... Ми зараз активно добиваємося, щоб відстояти ідею допуску делегації Європарламенту в табір до Олега Сенцова. Це було б вперше, коли іноземна делегація відвідує Олега Сенцова", - сказала Гармс.

За її словами, вручення премії імені Сахарова заплановане через два тижні.

"Через два тижні це вручення дасть змогу знову порушити тему Сенцова і всіх українських політв'язнів у путінських гулагах. Особливо це буде актуально у зв'язку з ескалацією в Азовському морі, тому ми використовуємо цей захід, щоб детальніше поінформувати про нинішню ситуацію в Україні", - відзначила євродепутат.

Як повідомила політик, у день вручення премії Сенцову буде представлений проект, розроблений Євросоюзом спільно з російським правозахисним товариством "Меморіал", у рамках якого складено повний список усіх політв'язнів, які знаходяться в російських в'язницях.

Читайте також: США закликали Росію звільнити Сущенка і Сенцова

"На презентації цей список політв'язнів буде вручений всім журналістам", - повідомила Гармс.

Премія імені Сахарова "За свободу думки" - щорічна нагорода Європейського парламенту, найвища в сфері захисту прав людини. Заснована в 1988 році. Нагорода вручається за досягнення в таких галузях: захист прав людини і його основних свобод; розвиток демократії і відстоювання верховенства права; повага до міжнародного законодавства; захист прав меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-