В Анкарі показали документальну драму про кримськотатарського “робінгуда”

В Анкарі показали документальну драму про кримськотатарського “робінгуда”

Фото
Укрінформ
У Анкарі відбулася прем’єра короткометражного фільму про кримського татарина Аліма - розбійника, захисник пригноблених і знедолених, який відбирав гроші у багатих та віддавав нужденним.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна тема, яку піднімає цей фільм - це героїзм, зокрема через вчинки людини на прикладі Аліма Айдамаха, який допомагав бідним, був дуже гідним. Все його життя – це життя гідної людини», - розповіла перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Вона також поділилася своїм баченням героїзму в сучасних умовах.

«Якщо створити проекцію на нинішній час, то що таке героїзм в сучасних умовах? Це залишатися в Криму і жити в умовах окупації, триматися один одного, зберігати свою мову та культуру, тому що її знищують попри декларації про те, що в конституції є рівними права російської, української та кримськотатарської мови. Або навпаки – їхати за межі Криму та виборювати Крим, права вільного Криму, права українців та кримських татар. Це також героїзм», - наголосила Джапарова.

У Анкарі представили фільм про кримськотатарського «робінгуда»

Вона назвала фільм можливістю «доторкнутися» до Криму.

«Майже всі герої, які знімалися, це мої друзі. Побачити їх у фільмі, побачити краєвиди, це ніби побувати там», - зазначила заступник міністра.

Читайте також: Вже 35 країн приєдналися до співавторства спецрезолюції ООН щодо Криму

Режисер фільму Едіє Катаман розповідаючи про процес зйомок, вказала, що вони тривали місяць, крім того предпродакшн близько 1,5 року та постпродакшн – 2,5 місяці.

«Це документальна драма. Сценарій побудований на реальних подіях. Проект став можливим завдяки компанії «Кара Деніз Продакшн», яка працює в Криму. Саме з їхньою допомогою вдалося зняти цей фільм там. Також завдяки нашим продюсерам, команді, акторам. Всі ці люди мали на меті не заробітки чи відзнаки, вони хотіли творити», - розповіла режисерка.

Щодо ідеї фільму, вона вказала на важливість розповісти про героя кримськотатарського народу Аліма Майдамаха, провести паралель із сьогоденням.

«Цікаво було провести паралель – між Російською імперію, СРСР і т.д., згадати про весь той тиск, який здійснювався на дисидентів, на мислячих людей. В кінці фільму Алім каже: «Я сьогодні їду, але я обов’язково повернуся». І це ніби звернення до тих, хто нині вимушено залишив Крим», - вказала Адіє Катаман.

За її словами, також було важливо показати кримськотатарський колорит: в костюмах, в традиціях, мирне співіснування народів на території тогочасного півострова.

Режисерка планує, що фільм буде показано в Криму та вже склала перелік фестивалів, на які цей фільм буде запропоновано для показу. Пізніше фільм планують зробити загальнодоступним у соцмережах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-