Ердоган передав список політв'язнів

Ердоган передав список політв'язнів "через близьку до Путіна людину" - Джемілєв

Укрінформ
Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв розповів подробиці передачі президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом російській стороні "списку на звільнення" українських політв'язнів.

У коментарі Крим.Реалії Мустафа Джемілєв зазначив, що до списку увійшли українські громадяни, заарештовані російськими силовиками в анексованому Криму.

За словами Джемілєва, Ердоган передав список через людину, близьку до російського президента Володимира Путіна.

"Йдеться про наших політв'язнів, заарештованих окупаційною владою в Криму. Точно не пам'ятаю, їх або 70 або 63, всі, незалежно від національності... Ми планували запитати у Ердогана, що він зробив з цього приводу. Але він сам, ще до наших питань, на нараді щодо стратегічної співпраці сказав, що передав список. Потім на окремій зустрічі з ним я запитував: "Ви як, передали по лінії МЗС?" Він сказав: "Ні, є найближча до Путіна людина... він зазвичай впродовж 24 годин обов'язково все, що ми передаємо, доставляє Путіну", - розповів Джемілєв.

Він додав, що, за словами Ердогана, турецька сторона доки не отримала відповіді з Росії з приводу переданого списку.

Джемілєв зазначив, що Меджліс кримськотатарського народу "веде облік заарештованих" в Криму, в цьому Меджлісу сприяє громадське об'єднання "КримSOS".

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Стамбул передав російській стороні список на звільнення українських політв'язнів і чекає успішного вирішення цього питання.

Ердоган раніше попросив лідера кримських татар Мустафу Джемілєва надати йому список українських в'язнів Кремля, з приводу яких він пообіцяв "поговорити з Путіним".

Читайте також: В особі Президента Ердогана Україна має надійного друга - Порошенко

У жовтні минулого року засуджених в анексованому Росією Криму заступників глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова передали Туреччині. За неофіційною інформацією, домовленість про передачу Чийгоза та Умерова було досягнуто під час зустрічі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і російського президента Володимира Путіна.

За даними правозахисників, більше 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії та окупованому нею Криму. Міністерство закордонних справ України направило вже близько 300 нот до Росії з вимогою звільнити українців, які знаходяться там.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-