Премія Сахарова стала визнанням боротьби Сенцова - Берлін

Премія Сахарова стала визнанням боротьби Сенцова - Берлін

Укрінформ
Німецький уряд привітав українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в Росії, з отриманням премії Андрія Сахарова.

Про це заявила у п'ятницю на брифінгу представник федерального уряду Ульріке Деммер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Федеральний уряд вітає Олега Сенцова з отриманням цієї премії", - сказала Деммер.

За її словами, премія стала важливим визнанням непохитної боротьби Сенцова в питанні захисту прав людини.

У Берліні зі стурбованістю стежать за повідомленнями про крихкий стан здоров'я Олега Сенцова і сподіваються, що після тривалої голодовки він, по можливості, швидко відновить своє здоров'я і буде незабаром на волі.

Представник МЗС ФРН Крістоф Бургер у свою чергу додав, що німецька сторона постійно обговорює випадок Сенцова з російською стороною і вимагає його звільнення.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2018 року політв'язень Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії імені Сахарова. На вручення премії, яке відбудеться 12 грудня, запросили його адвоката і сестру.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали у Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі.

Читайте також: Сенцов не скоро дізнається, що отримав премію Сахарова - адвокат

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодовку з вимогою звільнити усіх політв'язнів Кремля. Він тримався 145 днів і заявив про припинення голодовки з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Як повідомила сестра Сенцова, навіть після припинення голодовки залишається загроза його смерті.

10 вересня сестра Сенцова повідомила, що політв'язень написав заповіт на творчість у разі смерті.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, в їх числі і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-