Сенцов не скоро дізнається, що отримав премію Сахарова - адвокат

Сенцов не скоро дізнається, що отримав премію Сахарова - адвокат

Відео
Укрінформ
Адвокат незаконно засудженого в Росії Олега Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що український режисер зможе дізнатися про присудження йому премії Європарламенту "лише з листів родичів або знайомих".

Про це захисник розповів у коментарі телеканалу "Настоящее время", повідомляє "Крим.Реалії".

Український режисер може дізнатися про присудження йому премії протягом одного або двох тижнів, сказав Дінзе.

"Ми з Олегом цього (номінацію на премію ЄП – ред.) не обговорювали, його більше хвилювали питання, пов'язані зі зйомкою фільму", – сказав Дінзе.

Адвокат зазначив, що питання звільнення Сенцова "у глухому куті".

"Поки що взагалі нічого не відбувається. Наче в стіну вперлися. Можливо ця премія допоможе якось розхитати цю стіну і якимось чином її зруйнувати", – сказав Дінзе.

Він уточнив, що буде домовлятися про поїздку до Сенцову "за два тижні".

Дінзе зазначив, що стан Сенцова "потроху стабілізується".

"Я тримаю руку на пульсі і буду відслідковувати цю ситуацію", – додав адвокат Сенцова.

Як повідомлялося, 25 жовтня засудженому в Росії українському режисеру Олегу Сенцову присудили премію Європарламенту "За свободу думки" імені Сахарова. Церемонія нагородження має відбутися 12 листопада в Страсбурзі.

Президент України Петро Порошенко висловив подяку Європейському парламенту за рішення присудити премію імені Сахарова Сенцову. За словами глави української держави, Сенцов є прикладом безкомпромісної боротьби, вірності переконанням.

З 1988 року Європарламент присуджує премію Сахарова особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи.

5 жовтня російські тюремники заявили, що Сенцов "письмово погодився на прийом їжі" після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

Пізніше стало відомо, що Сенцов припинить голодування 6 жовтня. Він назвав це "вимушеним заходом через погрози насильницького годування". Amnesty International заявила, що примусове годування є тортурами.

Сенцов і кримський активіст Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. В серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр "Меморіал" вніс Сенцова і Кольченка до списку політв'язнів. Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого в Росії Олега Сенцова підписали понад 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-