З початку року в Криму зафіксували шість жертв окупаційного режиму — Меджліс

З початку року в Криму зафіксували шість жертв окупаційного режиму — Меджліс

Укрінформ
За 9 місяців 2018 року в Криму зафіксовано 6 жертв окупаційного режиму, 4 з яких - кримські татари. Ще одна людина за цей час поповнила список пропалих безвісти.

Про це у четвер на прес-конференції в Укрінформі повідомив глава правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

"Загальна кількість жертв за 9 місяців 2018 року становить 6 осіб, у тому числі четверо - представники корінного кримськотатарського народу. Досі залишається невідомою і доля пропалого безвісти молодого кримського татарина Ейнара Еюпова", - сказав Барієв.

Він уточнив, що протягом березня-квітня поточного року в СІЗО міста Сімферополя троє осіб були знайдені повішеними - 69-річний Сервер Білялов, 46-річний Олег Гончаров і 23-річний Дмитро Шиповник. Крім того, у квітні в камері новоприбулих був виявлений з перерізаним горлом 39-річний Іслам Іскеров, якого помістили у Сімферопольське СІЗО з Джанкойського району.

За даними правозахисника, дана інформація була підтверджена і в "провладних" ЗМІ, проте залишається не відомим як була кваліфікована смерть жертв - як вбивство або самогубство.

"Однозначним залишається лише один - людям, які перебувають у СІЗО в окупованому Криму, не забезпечена безпека життя", - зазначив Барієв.

Він також повідомив, що 27 червня к селі Давидівка Сімферопольського району було скоєно напад на кримськотатарську сім'ю, внаслідок чого 33-річна Назміє та її 8-річний син Емір померли від ножових поранень, завданих 23-річним хлопцем, який переїхав до Криму з Донецька.

За інформацією Барієва, 6 серпня 2018 року в Криму пропав 20-річний житель Бахчисарайського району Ейнар Еюпов, і його доля досі не відома, проте у розділі пропалих безвісти у силовиків окупаційної влади він не числиться.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, обшуки, що проводяться на півострові, також порушують права кримчан на життя, свободу і особисту безпеку.

Лише з початку цього року в Криму було зафіксовано 79 обшуків, 68 з яких проходили у будинках кримських татар. Окупанти провели 79 допитів з представниками кримськотатарського народу. Із 138-ми заарештованих їх теж більшість - 107.

За 9 місяців у Криму 355 разів було порушено право на справедливий суд, у тому числі 299 разів щодо кримських татар.

Сума призначених окупаційною владою штрафів з початку року становить 1,276 млн рублів (31677 доларів).

Читайте також: Звільнити політв'язнів Кремля допоможуть санкції або політична угода - Полозов

Окрім того, 1,276 млн рублів штрафів отримали понад 2 тисячі водіїв за використання на авто українських держномерів кримської серії.

Було проведено 8 незаконних етапувань, 6 з них - щодо представників кримськотатарського народу, а також 5 разів було порушено право на мирні збори. Ще 23 громадяни України були депортовані з Криму за "нелегальне працевлаштування". Серед видворених з півострова за цей період виявилася і журналістка з Великобританії Маделайн Роуч.

У числі фактів вандалізму було зазначено 2 випадки знищення культурної спадщини Криму, у тому числі при проведенні "реставрації" у Ханському палаці в Бахчисараї.

У звіті Кримськотатарського ресурсного центру підкреслюється, що великих збитків екології Криму завдало знищення окупаційною владою 133 849 рослин і чагарників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-