Після окупації Криму Норвегія згорнула більшість військових програм з РФ - прем'єр

Після окупації Криму Норвегія згорнула більшість військових програм з РФ - прем'єр

Укрінформ
Норвегія є одним з важливих форпостів Північноатлантичного альянсу на півночі Європи, де деякі країни відчувають загрозу з боку Росії.

Про це заявила прем'єр-міністр Норвегії Ерна Сольберг, беручи участь у дискусії фонду Кербера, присвяченій зміцненню ролі Північної Європи і НАТО у Берліні у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми - очі і вуха НАТО на півночі... Північна Атлантика і Балтійське море знову стають регіонами стратегічної важливості», - сказала Сольберг, вказавши на важливе геостратегічне морське положення своєї країни, що має вихід в Атлантичний океан і є географічно близькою до Росії. 

Вона зазначила, що анексія Росією Криму, що порушує міжнародне право, є лише одним з викликів сьогодення, але не єдиним. Захід не повинен залишатися байдужим перед лицем викликів, не повинен забувати про цінності, він зобов'язаний діяти, впевнена глава норвезького уряду.

Вона вказала на те, що після анексії Росією Криму більшість військових програм з Росією було згорнуто. Одночасно Норвегія бере участь в усіх ключових операціях блоку, зокрема її військові служать у Литві; на території самої Норвегії нині проходять найбільші за останні роки маневри НАТО Trident Juncture 2018, які є оборонними по суті, сказала політик. 

Читайте також: НАТО сформує власні кібервійська у 2023 році

«Ми сильніші і у більшій безпеці, будучи частиною НАТО... Ми розраховуємо на наших союзників, а вони можуть розраховувати на нас», - додала вона.

Сольберг вказала на те, що Стаття 5 Статуту НАТО є наріжним каменем, що алья1080нс завжди має показувати: ніхто не може зазіхнути на країну-учасницю без серйозних для себе наслідків. 

На її думку, Росія стала політично більш напористою у світі: це видно на прикладі Криму, не можуть також не викликати занепокоєння заяви, що лунають з боку Путіна, про те, що країни, в яких живе російська меншість, входять до сфери інтересів РФ. При цьому Сольберг вважає, що прагматичний діалог з цілого ряду питань з Росією потрібен. Вона не думає, що світ повернувся до стану «Холодної війни», але політика стримування потрібна завжди, додала прем'єр. 

Керівник уряду Норвегії сказала, що її країна продовжуватиме роботу над тим, щоб досягти мети в 2% ВВП на оборону і постійно й істотно підвищувати військовий бюджет, не тому що цього вимагають США, а тому що це в її власних інтересах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-