Сенцов увійшов до трійки кандидатів на премію Сахарова

Сенцов увійшов до трійки кандидатів на премію Сахарова

Оновлено
Укрінформ
Український режисер Олег Сенцов увійшов до числа трьох можливих кандидатів на присвоєння премії імені Сахарова, яку Європарламент традиційно присуджує політичним і громадським діячам, які відстоюють права людини та її базові свободи.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічус.

"Сьогодні ми в комітеті у закордонних справах голосували щодо трійки кандидатів на отримання премії Сахарова. Я дуже радий, що Олег Сенцов потрапив до їх числа. Він знаходиться на дуже високій позиції. Разом з ним до нагороди представлені громадські організації, які займаються рятувальними роботами у Середземномор'ї, і правозахисники з Марокко", - йдеться у повідомленні.

Євродепутат наголосив, що і по суті, і на ділі Сенцов є дуже сильним кандидатом і напевно набере значну політичну підтримку.

"Дуже сподіваюся, що цього року представник України, хоча він відбуває строк у російських таборах, буде обраний лауреатом премії Сахарова. Тим самим він продемонструє всьому світу, що люди, які мають власну позицію і не бояться її відстоювати, все ще перебувають у в'язницях Російської Федерації. Таке рішення приверне велику міжнародну увагу до України", - наголосив Ауштрявічус.

Відповідаючи на запитання Укрінформу про те, чи не завадять голосуванню ультраправі сили в Європарламенті, які не приховують своєї підтримки Російської Федерації, депутат наголосив, що ці сили не можуть мати істотного впливу на рішення про присудження премії Сахарова.

Читайте також: У Денісової перевіряють заяву про продовження Сенцовим голодування

"Позиція ультраправих - це не так важливо. Їх радикалізація, навпаки, приверне увагу до серйозних кандидатів, таких як Олег Сенцов. Він сам по собі є іншим якісним началом. Серйозні, класичні політичні групи - консерватори, ліберали і консервативно налаштовані реформісти, упевнений, підтримають цю кандидатуру. Переконаний, що бранці совісті, усі бійці за свободу України - вони обгрунтовано отримають прояв уваги з Європарламенту", - сказав Ауштрявічус.

За його словами, остаточне рішення щодо кандидатури на отримання премії ім. Сахарова Європарламент прийматиме за місяць на сесії у Страсбурзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-