Обвинувачення проти капітана

Обвинувачення проти капітана "Норду" пішло до суду

Укрінформ
Прокуратурою Автономної Республіки Крим до Київського апеляційного суду для визначення підсудності спрямовано обвинувальний акт відносно громадянина України - капітана судна "Норд".

Про це інформує прес-служба Автономної Республіки Крим.

"Прокуратурою Автономної Республіки Крим 4 жовтня 2018 року до Київського апеляційного суду для визначення підсудності спрямовано обвинувальний акт відносно громадянина України - капітана судна СЧС "Норд", який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 249, ч. 2 ст. 332-1 КК України", - йдеться у повідомленні.

Встановлено, що капітан судна СЧС "Норд" умисно, порушуючи порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, неодноразово на вказаному судні здійснював заходи та виходи із закритого морського порту "Керч" тимчасово окупованої території півострову Крим з метою нанесення шкоди інтересам України, а саме незаконного рибного промислу.

Як повідомляється, обставини вчинення злочинів капітаном судна "Норд" підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами, зокрема, висновками інженерно-екологічної експертизи, показаннями свідків тощо.

У прокуратурі АР Крим зазначають, що згідно зі ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря риболовецьке судно "Норд" під прапором Росії. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом виходу судна "Норд" із закритого Україною порту анексованої Керчі. 30 березня український суд арештував судно "Норд".

Судно "Норд" має приписку в окупованому Росією Криму. На борту корабля був екіпаж у складі 10 осіб, у всіх були паспорти громадян Росії, видані в Керчі. Трьом членам екіпажу вдалось залишити територію України.

Читайте також: Суд закрив справу щодо моряків судна "Норд"

Приморський районний суд Маріуполя оштрафував громадян України, членів екіпажу заарештованого керченського судна "Норд", але їхні адвокати оскаржили це рішення. Пізніше члени екіпажу кілька разів намагалися залишити материкову частину України, але з наявними у них паспортами громадян Росії це на законних підставах зробити неможливо.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Президента Петра Порошенка з проханням розглянути можливість здійснення обміну членів екіпажу судна "Норд" на членів екіпажу українського судна "ЯМК-0041", що було затримано ФСБ Росії біля берегів Криму на початку травня.

18 липня в прокуратурі Автономної республіки Крим повідомили, що екіпаж "Норда" може безперешкодно повернутися до Криму за українськими документами, виданими до окупації Криму Росією, а капітану загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-