Євросоюз вимагає належного лікування і звільнення Сенцова

Євросоюз вимагає належного лікування і звільнення Сенцова

Укрінформ
ЄС вимагає від Москви належного медичного лікування українського режисера Олега Сенцова, а також його негайного звільнення разом з іншими незаконно утримуваними в РФ та Криму українцями.

Про це йдеться у заяві речниці ЄС Майї Косьянчич.

"Європейський союз висловлює солідарність з Олегом Сенцовим і, окрім швидкої і належної медичної допомоги, очікує на його негайне звільнення разом з іншими незаконно утримуваними в РФ та Криму українцями", - йдеться у заяві.

За словами Косьянчич, Сенцов продемонстрував неймовірну мужність, рішучість і самовідданість протягом 145 днів голодування, його стан здоров'я зараз погіршився до критичного.

"Відмовляючи Сенцову у наданні належного стаціонарного медичного лікування, органи влади РФ порушують його права, а також власні зобов'язання поважати права людини відповідно до міжнародного права, а саме - тимчасового рішення Європейського суду із прав людини від 25 липня 2018 року", - йдеться у заяві.

Косьянчич наголосила, що український режисер був ув'язнений за свою діяльність на Кримському півострові, проти незаконної анексії якого РФ він категорично виступає. ЄС вважає цю справу порушенням міжнародного права та елементарних стандартів правосуддя.

Читайте також: Amnesty проти примусового годування Сенцова

Як повідомляв Укрінформ, адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе підтвердив, що його підзахисний припинить голодування 6 жовтня. Олег передав через адвоката лист, в якому розповідає про загрозу примусового годування. Насильницьке годування мало початися в “рамках реанімаційних заходів з порятунку життя пацієнта”, тому Сенцов змушений припинити голодування.

Як відомо, український режисер із Криму Олег Сенцов у серпні 2015 року був засуджений в Росії до 20 років ув'язнення з відбуттям покарання в колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у плануванні терактів в анексованому Криму. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у РФ.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Фото: 89.fsin.su

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-