Москва хоче обміняти Сенцова на трьох засуджених у США росіян — НГ

Москва хоче обміняти Сенцова на трьох засуджених у США росіян — НГ

Укрінформ
Росія може звільнити українського режисера Олега Сенцова в обмін на видачу Москві росіян Віктора Бута, Костянтина Ярошенка, засуджених у США за різними статтями, а також громадянки РФ Марії Бутиної, яка перебуває там під арештом.

Про це пише «Новая газета» з посиланням на джерело, близьке до переговорів з обміну полоненими між Росією і Україною.

"Головною умовою для повернення Олега Сенцова на територію України є видача Росії її громадян, засуджених у США: Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також Марії Бутіної, яка перебуває під арештом, - сказав співрозмовник видання.

За його словами, Москва готова обговорювати таку «гуманітарну акцію» безпосередньо із США, не включаючи Україну до переговорів.

Водночас офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що «не в курсі» можливого обміну Сенцова на Буту, Ярошенка і Бутіну.

Адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що також нічого не знає про цю схему, але вважає її «робочою».

Читайте також: Акції на підтримку Сенцова мають підвищити політичну ціну його життя — Літтель

Правозахисник Михайло Чаплига, який працював у прес-службі українського омбудсмена, вважає, що обмін Сенцова на трьох росіян «теоретично можливий». «Це правдоподібний сценарій. Схожий прецедент, коли Київ ніби не був стороною переговорів, вже був у 2017 році між Росією і Туреччиною. Тоді Москва видала Анкарі кримськотатарських активістів Чийгоза і Умерова, а Анкара відпустила двох росіян, звинувачених у шпигунстві", — нагадав Чаплига.

Український режисер з Криму Олег Сенцов у серпні 2015 року був засуджений у Росії до 20 років ув'язнення з відбуттям терміну в колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у плануванні терактів в анексованому Криму. 14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення усіх українських політв'язнів у РФ.

Україна вимагає, щоб до Сенцова допустили українських лікарів та консула.

В Європарламенті Сенцова номінували на отримання премії Сахарова.

Всього у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-