Акції на підтримку Сенцова мають підвищити політичну ціну його життя — Літтель

Акції на підтримку Сенцова мають підвищити політичну ціну його життя — Літтель

Укрінформ
Рішення президента Росії Володимира Путіна стосовно долі незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова грунтуються на його розумінні політичної ціни, яку Кремлю доведеться за це заплатити.

Таку думку висловив американсько-французький письменник, лауреат Гонкурівської премії за роман "Благоволительки" Джонатан Літтель в інтерв'ю "DW з Жанною Нємцовою".

"Путін вірить у те, що всередині Росії політична ціна звільнення Сенцова буде вищою, ніж політична ціна, яку він заплатить за її межами, дозволивши режисеру померти. Сенс усіх наших ініціатив полягає в тому, щоб зробити політичну ціну смерті Сенцова вищою. Але, очевидно, вони ще не досягли такого рівня, щоб звільнення режисера мало цінність для Путіна", - сказав він.

На думку Літтеля, президент Франції Еммануель Макрон зробив для звільнення Сенцова все, що міг, але ці ініціативи ні до чого не привели.

"Тепер росіяни кажуть, що вони ведуть переговори з українцями. Ніхто не знає, правда це чи черговий тактичний трюк, щоб виграти час. Але, на мою думку, для Путіна важливіше не видатися слабким та таким, що поступається вимогам Заходу. Вони (росіяни - Ред.) їдуть та просто привселюдно отруюють "Новачком" Скрипаля в Англії. Якщо вони можуть зробити це, чому вони мають турбуватися про Сенцова, режисера, який вмирає в тюрмі?" - вважає літератор.

Читайте також: Геращенко: Російська генеральша продовжує талдичити про “задовільний стан” Сенцова

За його словами, досі всі спроби виробити на переговорах рішення, яке допомогло б усім зберегти обличчя, зазнали провалу.

Як відомо, у Парижі перед російським посольством відбувається безстрокове "ланцюгове" голодування на підтримку українського режисера. У цій акції взяв участь і Літтель. А раніше він написав відкритого листа до Сенцова, який опублікувала британська газета The Guardian.

Українського режисера з Криму Олега Сенцова було незаконно засуджено в Росії в серпні 2015 року до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим обвинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. 14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у РФ.

Україна вимагає, щоб до Сенцова допустили українських лікарів, які з'ясують стан його здоров'я, та консула.

У Європарламенті номінували Сенцова на здобуття цьогорічної премії Сахарова.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого у РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-