Варварські «реставраційні роботи» у Ханському палаці знищують єдину пам'ятку архітектури кримських татар

Варварські «реставраційні роботи» у Ханському палаці знищують єдину пам'ятку архітектури кримських татар

Укрінформ
Окупаційна влада в Криму проводить масштабні варварські «реставраційні роботи» в Бахчисарайському ханському палаці

Про це йдеться в оприлюдненій ЮНЕСКО доповіді про погіршення ситуації із захистом культурної спадщини в окупованому Росією Криму, повідомляє журнал "Крим інформ".

«Нелегально оформивши право власності на 32 історичні будівлі Ханського палацу в Бахчисараї, російська окупаційна влада почала масштабні і варварські за характером «реставраційні роботи» на цьому об'єкті з порушенням всіх норм міжнародного права, в тому числі положень відповідної Конвенції ЮНЕСКО», - йдеться в доповіді.

Автори документа повідомили, що в ході демонтажу черепиці та старих дубових балок на даху Великої ханської мечеті було пошкоджено настінний розпис XVIII століття. При цьому на фасаді будівлі з'явилися тріщини. А через застосування технології очищення струменем води під високим тиском на пам'ятці архітектури обсипалася штукатурка. Поряд із цим навколо частини головного корпусу Ханського палацу зводиться металевий навіс, що, як стверджують "реставратори" покликаний "захистити історичну пам'ятку в ході реставрації покрівлі в залі Дивану і Золотому кабінеті».

Тим часом, стверджують експерти, використання важких металоконструкцій може викликати обвалення об'єкта.

"Найбільшу тривогу викликає той факт, що всі зазначені реставраційні роботи проводяться під керівництвом будівельників, які не мають ні відповідного досвіду, ні кваліфікації в галузі реставрації історичних будівель. Такі масштабні роботи, що проводяться без відповідної підготовки, створюють реальну загрозу руйнування цієї унікальної пам'ятки історії», - застерігають автори доповіді.

Колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков у лютому 2018 заявив, що окупанти порушили ст. 12 Венеціанської хартії 1964 року, згідно з якою при реставрації пам'яток архітектури елементи, якими замінюють відсутні фрагменти, «повинні гармонійно вписуватися в загальну форму пам'ятки".

Дудаков зазначив, що компанія, яка працює над реставрацією палацу, знищила старовинні елементи будівлі. За його словами, архаїчні балки з цільного дерева замінили на складені балки за технологією USB, черепицю ручної роботи замінюють на заводську стилізовану підробку з Іспанії. Крім того, для реставрації використовують бетон, який призводить до ерозії стін з вапняку і збільшує навантаження на фундамент будівлі. Через некомпетентність «будівельників» знищується розпис на стінах і постійно застосовуються сучасні матеріали, що не відповідають епосі. Таким чином, вважає колишній український чиновник, палацовий комплекс у Бахчисараї навмисно виводять із проекту ЮНЕСКО.

Нагадаємо, в 2003 році Ханський палац у Бахчисараї був представлений Україною для включення до попереднього списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як пам'ятка культури національного значення і невід'ємна частина культурної спадщини кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-