Сенцова можуть номінувати на премію імені Сахарова

Сенцова можуть номінувати на премію імені Сахарова

Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ український режисер Олег Сенцов, який 116 днів тому оголосив голодування, може стати номінантом на премію Європейського Союзу імені Андрія Сахарова.

Про це повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter.

"Дуже ймовірно, що Олег Сенцов стане одним з номінантів цього року на премію Сахарова. Його підтримують деякі депутати Європейської народної партії, "Європейських консерваторів і реформістів" та "Альянсу демократів і лібералів за Європу". Підтвердження буде наступного тижня, а рішення щодо остаточного лауреата - у кінці жовтня", - написав він.

Цю премію за свободу думки імені радянського дисидента і правозахисника Андрія Сахарова було засновано Європейським парламентом у 1988 році. Її вручають особам, які відзначилися "винятковим внеском у боротьбу за права людини". Для номінації кандидата мають підтримати 40 депутатів Європарламенту.

Читайте також: SaveOlegSentsov: петиція на сайті Білого дому зібрала необхідні 100 тисяч підписів

Як повідомлялося, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення усіх українців - політв'язнів Кремля.

5 вересня стало відомо, що комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу відмовила матері Сенцова у розгляді клопотання про помилування сина.

У Кремлі наполягають, що Сенцов сам має подати відповідне прохання. Проте політв'язень, за словами його адвоката, відмовляється писати будь-які прохання, адресовані російській владі.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-