Курултай і Меджліс мають стати державними інститутами у Криму - правозахисник

Курултай і Меджліс мають стати державними інститутами у Криму - правозахисник

Укрінформ
Національні інститути кримських татар - Курултай і Меджліс - мають стати українськими державними інститутами в Криму.

Інакше кримські татари знову витрачатимуть час на боротьбу замість відновлення сил після втрат, завданих депортацією, заявив в інтерв'ю Укрінформу активіст національного руху кримських татар і правозахисник Сінавер Кадиров.

"Я вважаю, що якщо ми самовизначаємося, то наші національні інститути (Курултай і Меджліс) стають державними інститутами в Криму", - вважає Кадиров.

Крім того, зазначив він, для реального захисту корінних народів у кримському правовому полі потрібно запровадити двопалатний парламент - палати корінних народів і палати, що представляють загальне населення.

"Такий парламент міг би балансувати й урівноважувати ситуацію. Тоді у нас був би шанс долати постійні перешкоди на шляху відновлення мови, культури, освіти і всього іншого, що втрачено в результаті депортації. Інакше, час, який ми маємо витрачати на створення, ми знову витрачатимемо на боротьбу", - сказав активіст.

Співрозмовник зазначив, що припущення окремих українських політологів, депутатів і державних діячів про можливий розвиток у майбутньому кримськотатарського сепаратизму не мають під собою підстав "з однієї простої причини".

"У сьогоднішньому світі в процесі глобалізації питання існування держави з класичної точки зору, як це було у ХХ столітті, втрачає свою значущість і актуальність. Світ, навпаки, намагається об'єднуватися за інтересами. Наприклад, ЄС нагадує сьогодні певну федерацію, де існує уніфікована правова база з урахуванням національних особливостей країн", - пояснив Кадиров.

Читайте також: МІП чекає від уряду стратегію інформаційної реінтеграції Криму

Він наголосив, що національно-територіальна автономія кримських татар у межах України має допомогти його народу пережити час, необхідний для відновлення генофонду.

"Коли ми говоримо про національно-територіальну автономію кримських татар у межах України, ми ніскільки не лукавимо, не обманюємо і не вводимо суспільство в оману з метою сьогодні отримати, а завтра від'єднатися. Врешті-решт, ми могли б і сьогодні проголосити у своїй боротьбі мету - незалежна кримськотатарська держава, і нам ніхто в цьому не можемо завадити. Але для нас як для народу, який пережив геноцид, сьогодні дуже актуальне питання часу, необхідного для відновлення свого генофонду".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-