Україна вимагає доступу до Сенцова та Балуха лікарів, яким довіряє - Клімкін

Україна вимагає доступу до Сенцова та Балуха лікарів, яким довіряє - Клімкін

Укрінформ
Україна вимагає від РФ доступу до незаконно засуджених Росією українського режисера Олега Сенцова та кримського активіста Володимир Балуха медиків, яким можна довіряти.

Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав в ефірі телеканалу “Прямий”.

“Якщо ми не можемо до них дістатися, то щоб був хоча б доступ лікарів. Нормальних лікарів, а не російських, яким ми не можемо довіряти, доступ міжнародний для того, щоб зрозуміти, в якому вони стані”, - сказав Клімкін.

За його словами, українська сторона готова розглядати різні варіанти щодо звільнення своїх громадян. “Ми готові до будь-яких ідей щодо їх звільнення. І це стосується усіх, а не тільки Олега та Володимира. Зараз відбудеться ще ряд переговорів”, - сказав Климін та нагадав про те, як під час останніх контактів із президентом РФ Путіним канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон обговорювали долю Сенцова.

“Я вважаю, що сьогодні, але це не як комплемент МЗС, ми підняли хвилю солідарності. Це вже не кілька політиків, парламентаріїв, а реальна хвиля соціальності. Це тиск і він діє, оскільки ми отримуємо сигнали про те, що російська сторона вже не так зухвало як раніше усе це каже. Я свідомо не буду казати більше, бо кожне слово може відіграти як у позитивну, так і в негативну сторону”, - сказав глава зовнішньополітичного відомства.

Як повідомлялося, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля.

Читайте також: Бойовики не звільнять заручників без "відмашки" Кремля — Геращенко

22 червня матір політв'язня Людмила Сенцова направила на ім'я президент РФ прохання про помилування свого сина. З Кремля прийшла відповідь, що Сенцов має сам подати відповідне клопотання.

Проте, як повідомив адвокат українця Дмитро Дінзе, режисер категорично відмовляється писати будь-які прохання.

8 серпня його сестра Наталія Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова катастрофічний.

У цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-