Афанасьєв каже, що не має змоги підтримувати зв'язок із Сенцовим

Афанасьєв каже, що не має змоги підтримувати зв'язок із Сенцовим

Укрінформ
Колишній в'язень Кремля Геннадій Афанасьєв запевняє, що для Олега Сенцова зробив усе, що було в його силах.

Нині ж він не має з режисером зв'язку, оскільки внесений у Росії до "терористичного списку" і його листи до колонії не доходять.

Про це Афанасьєв розповів ВВС.

Зокрема, на запитання, що б він сказав Сенцову і засудженому за цією ж справою Олександрові Кольченку після їх можливого звільнення, колишній політв'язень відповів: "Мені б хотілося просто обійняти їх. Все, що я міг сказати чи зробити для них, я все зробив".

Афанасьєв називає голодування, яке Сенцов оголосив 14 травня, ще однією формою "боротьби проти системи". Він визнав, що виконання вимог Сенцова - звільнення всіх українців, засуджених у РФ з політичних мотивів, - видається нереальним, а справжньою метою голодування режисера може бути спонукання української влади, українського суспільства вживати активніших зусиль для обміну засудженими, привернення уваги до цієї теми.

"Такого хайпу (довкола теми політичних в'язнів - ред.), як був навколо Надії Савченко, нема", - із жалем констатував він.

За словами Геннадія, нині він не має змоги підтримувати зв'язок із Сенцовим, оскільки його прізвище фігурує у "терористичному списку" Росфінмоніторингу, тому його листи у колонію не доходять.

Читайте також: Берлінські активісти нагадали парламентаріям ОБСЄ про голодування Сенцова

Говорячи про своє звільнення 2016 року, Афанасьєв зазначив, що йому разом із Юрієм Солошенком просто "фартонуло": "Вони (російська влада - ред.) боялися, що Солошенко там помре, та й мій стан здоров'я був такий, що вони не виключали моєї смерті".

Другим фактором, вважає Афанасьєв, була його "боротьба проти системи". "Я їх конкретно задовбав своєю боротьбою проти системи, своїми щоденними скаргами, які я направляв по кілька штук у всі можливі інстанції", - розповів колишній в'язень Кремля.

Як повідомлялося, Геннадій Афанасьєв і 74-річний Юрій Солошенко, засуджений у Росії за шпигунство, повернулися в Україну з російського ув'язнення 14 червня 2016 року. Їх обміняли на організаторів і активних учасників так званого "Народного совета Бессарабии" Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких звинувачували в сепаратизмі.

4 квітня 2018 року Солошенко помер - у нього було онкозахворювання.

Читайте також: Україна подала до ЄСПЛ нову заяву щодо українських політв’язнів Кремля

Афанасьєв був затриманий 9 травня 2014 року в Сімферополі як фігурант сфабрикованої ФСБ справи Сенцова-Кольченка, відомої також як справа "кримських терористів".

24 грудня 2014 року Московський міський суд визнав Афанасьєва винним в тероризмі і засудив до 7 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Спочатку хлопець пішов на співпрацю зі слідством, що дозволило йому отримати відносно м'який вирок. Більше року він провів у московському СІЗО "Лефортово", а в липні 2015 року його доправили до Ростова-на-Дону, де тривав процес над Сенцовим і Кольченком. Він мав виступити як свідок обвинувачення. Проте на суді Афанасьєв відмовився від своїх попередніх свідчень, заявивши, що давав їх під тортурами.

8 лютого 2018 року Європейський суд з прав людини задовольнив дві скарги колишнього українського політв’язня Афанасьєва на уряд Росії, подані стороною захисту, і присудив РФ сплатити на його користь 2 тис. євро компенсації.

У цілому у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого у РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-