Москалькова розповіла, чому вважає обмін Сенцова неможливим

Москалькова розповіла, чому вважає обмін Сенцова неможливим

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поговорила із Уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою про можливі шляхи вирішення ситуації зі станом здоров’я Олега Сенцова.

Про це Денісова написала у Facebook.

"Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова на Олега Сенцова. Тетяна Москалькова сказала, що є юридичні нюанси – Росія вважає Олега Сенцова громадянином Російської Федерації, тому обмін громадянина Росії на громадянина Росії неможливий. На моє зауваження, що є документальне підтвердження з боку РФ, що Олег – громадянин України, і він по всіх документам прибув відбувати покарання в Лабитнангі, в ІК-8 саме як громадянин України, почалася так би мовити «стара пісня»… всі кримчани, які не відмовилися від громадянства РФ, автоматично набувають російського громадянства", - зазначила вона.

За словами Денісової, ситуація потребує швидкого реагування. Від перебування в міській лікарні Лабитнангі Олег відмовився. Але там й немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування. Вихід з голодування значно небезпечніший, ніж сам процес голодування, і будь-яка похибка може стати фатальною. Такі спеціалісти є в Інституті професора Ніколаєва в Москві і в Київському НДІ геронтології.

Читайте також: Клопотання матері Сенцова передали до комісії з питань помилування

"Тому я попросила Тетяну Москалькову, аби вона організувала переведення Олега в московський інститут, або ж у лікарню, в якій є спеціалісти з ендогенного харчування. Я сказала їй, що потягом/етапом він точно не доїде, необхідний літак санітарної авіації. Потрібно врятувати людині життя", - наголосила омбудсмен.

Звернення мами вже передали в Спецкомісію по помилуванню. Денісова попросила Уповноваженого РФ пришвидшити цю справу щодо помилування або обміну з огляду на критичну ситуацію.

Олег Сенцов був заарештований у травні 2014 року та незаконно засуджений до 20 років ув'язнення.

Всього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Як відомо, громадянин Росії Олексій Седіков, який відбуває покарання за тероризм в Бучанській колонії в Україні, подав заяву на ім'я президента РФ з проханням повернути його на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів. Росіянин потребує термінової операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-