У Росії пояснили, чому не пустили священика до Сенцова

У Росії пояснили, чому не пустили священика до Сенцова

Укрінформ
У Федеральній службі виконання покарань (ФСВП) пояснили недопуск до священика до незаконно засудженого в РФ українського кінорежисера Олега Сенцова відсутністю відповідного прохання.

Про це сказано в офіційному повідомленні російської ФСВП.

31 липня до начальника УФСВП Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу з питання відвідування засудженого Сенцова в цілях пастирського піклування звернувся єпископ Централізованої релігійної організації «Об'єднання православних громад апостольської традиції» Григорій (Міхнов-Вайтенко Р. А.). І йому було відмовлено у відвідуванні, сказано в інформації.

«До засуджених на їхнє прохання запрошуються священнослужителі, що належать до зареєстрованих у встановленому порядку релігійних об'єднань, за вибором засуджених. За заявою засудженого та з письмової згоди священнослужителя проводиться особиста зустріч, в тому числі для проведення релігійних обрядів та церемоній. На момент звернення Міхнова-Вайтенка Р. А. в УФСВП Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу від засудженого Сенцова О. Р. до керівництва ІК-8 і УФСВП заяв і прохань про запрошення і зустріч з представником зазначеної релігійної організації не надходило», - сказано в документі.

Читайте також: До Сенцова не пустили священика — Геращенко

Крім того, наголошується, що «за ІЧ-8 УФСВП Росії по ЯНАО закріплений священнослужитель російської православної церкви отець Максим, який регулярно відвідує цей заклад і проводить релігійні обряди і церемонії, а також особисті зустрічі із засудженими. Від засудженого Сенцова О. Р. заяв про надання зустрічей зі священнослужителем не надходило».

Як повідомлялося, у вівторок, 31 липня, до українського режисера, політв'язня Олега Сенцова не пустили священика.

За його словами єпископа Апостольської православної церкви Григорія (Міхнов-Вайтенко), начальник УФСВП по Ямало-Ненецькому автономному округу полковник Новіков прийняв його люб'язно — до тих пір, поки не дізнався, з ким саме із в'язнів хотів би зустрітися священнослужитель. Після цього Новіков змінився в обличчі і заявив, що не бачить доцільності у зустрічі батька Григорія з Сенцовим. Єпископ зазначив, що його "спроби звернутися до закону, розуму, совісті і милосердя ні до чого не привели".

Згідно з чинним кримінально-виконавчим кодексом РФ, "до засудженого на прохання запрошуються священнослужителі, що належать до зареєстрованих у встановленому порядку релігійних об'єднань, за вибором засуджених. Особисті зустрічі надаються без обмеження їх числа тривалістю до двох годин кожна".

Як повідомляв Укрінформ, Сенцова затримала в Криму ФСБ Росії 11 травня 2014 року. Кінорежисера звинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи.

В серпні 2015 року Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі із відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 року його етапували в Якутію, а з листопада 2017 року Сенцов знаходиться у виправній колонії "Білий ведмідь" в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

У цілому в Росії і анексованном Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Сущенко регулярно відмовляють у зустрічі зі священиком його конфесії — УПЦ КП, а також з українським Омбудсменом та правозахисниками.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-