До Сенцова не пустили священика - Геращенко

До Сенцова не пустили священика - Геращенко

Політв’язні
Укрінформ
У вівторок, 31 липня, до українського режисера політв'язня Олега Сенцова не пустили священика.

Про це повідомила у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"До Сенцова не пустили священника. Якщо чесно, намагалася передати Олегу листа. На десятки моїх листів, які пересилала, надсилала, передавала через адвокатів і інших осіб - ніколи не було жодної відповіді. Можливо, вони ніколи й не доходили до Олега. Але ж яка підлість - не пустити українську омбудсвумен, тепер - священика", - написала Геращенко.

За її словами, відбувається повна ізоляція Сенцова, в тому числі інформаційна.

Єпископ Апостольської православної церкви Григорій (Міхнов-Вайтенко) розказав подробиці справи. За його словами, начальник УФСВП по Ямало-Ненецькому автономному округу полковник Новиков зустрів його люб'язно - до тих пір, поки не дізнався, з ким саме з ув'язнених хотів би зустрітися священнослужитель. Після цього Новіков змінився в обличчі і заявив, що не бачить доцільності у зустрічі отця Григорія з Сенцовим. Єпископ зазначив, що його "спроби звернутися до закону, розуму, совісті і милосердя ні до чого не привели".

За чинним кримінально-виконавчим кодексом РФ "до засуджених на прохання запрошуються священнослужителі, що належать до зареєстрованих в установленому порядку релігійних об'єднань, за вибором засуджених. Особисті зустрічі надаються без обмеження їх числа тривалістю до двох годин кожна". https://www.svoboda.org/a/29401014.html

Як повідомляв Укрінформ, Сенцова затримала у Криму ФCБ Росії 11 травня 2014 року. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи.

Читайте також: Денісова просить німецького омбудсмена посприяти зустрічі з Сенцовим

У серпні 2015 року Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі із відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 року його етапували до Якутії, а з листопада 2017 року Сенцов перебуває у виправній колонії "Білий ведмідь" в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство. Сущенку також регулярно відмовляють у зустрічі із священиком його конфесії – УПЦ КП.

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-