Чийгоз розповів, як йому пропонували $3 мільйони за згоду стати кримським “Кадировим”

Чийгоз розповів, як йому пропонували $3 мільйони за згоду стати кримським “Кадировим”

Укрінформ
Заступник голови Меджлісу кримскотараського народу, колишній політв'язень Ахтем Чийгоз повідомив, що окупаційна влада Криму пропонувала йому $3 мільйони за згоду стати ставлеником Кремля на півострові.

Про це Чийгоз сказав в інтерв'ю виданню «Гордон».

«Аксьонов, Белавенцев, Теміргалієв (Сергій Аксьонов – так званий глава анексованого Криму, Олег Белавенцев – з 2014-го по 2016 рік – представник президента РФ на захопленому півострові, Рустам Теміргалієв – так званий екс-перший віце-прем'єр Криму – ред.) кілька разів навесні 2014-го до себе запрошували, говорили, що готові зі мною співробітничати: мовляв, Мустафа Джемілєв зі своєї позиції не зійде, але у вас не менший авторитет в народі... Загалом, дрібні, дешеві зіставлення влаштовували. Я слухав і чекав, до чого конкретно вони ведуть», - розповів Чийгоз.

Далі, за його словами, йому сказали: «Ахтем-ага, ви – яскрава, шанована особа серед кримських татар, жорсткий борець, а нам потрібний свій Рамзан Кадиров у Криму».

Читайте також: Захід недостатньо тисне на РФ у питанні звільнення політв’язнів - Чийгоз

«Хотіли, щоб я таку роль виконував. І гроші пропонували... Перший раз пропонували близько 3 млн дол. Цифру мені особисто Аксьонов і Белавенцев озвучили», - повідомив Чийгоз.

Відповідаючи на запитання, яка цифра озвучувалася іншим кримським татарам, він сказав: «Ну, наприклад, тих же Ремзі Ільясова (заступник голови «Державної ради» окупованого Криму з 2 травня 2014 року - ред.) купили за 300 тис. дол., а на руки виплатили тільки 70 тис. дол.».

Він також уточнив, що сума в 3 млн дол. під час подальших зустрічей з представниками окупаційної влади не мінялася, але мінялися умови. «Наприклад, одного дня було сказано: забирайте район Бахчисарая, даємо вам там зелене світло, ми не втручаємося. Я відповів, що мені весь Крим потрібний. Весь і без них. Говорити з такими людьми про честь марно», - зазначив Чийгоз.

Він також висловив думку, що установка, кого з кримських татар «промацувати» на предмет зговірливості, вже була в 2012 році, хоча в самому Криму він ніколи не стикався з російськими спецслужбами.

Як повідомляв Укрінформ, Чийгоз був засуджений російським судом до 8 років позбавлення волі у справі 26 лютого».

25 жовтня 2017 року російська сторона передала Чийгоза і ще одного заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу - Ільмі Умерова - Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-