Захід недостатньо тисне на РФ у питанні звільнення політв’язнів - Чийгоз

Захід недостатньо тисне на РФ у питанні звільнення політв’язнів - Чийгоз

Укрінформ
Звільнення українських політв’язнів залежить від країн Заходу, проте вони недостатньо тиснуть на РФ для вирішення цього питання.

Про це у понеділок, 16 липня, під час прес-конференції на тему голодування кримського правозахисника-політв’язня Еміра-Усеїна Куку заявив заступник голови Меджлісу кримськотараського народу Ахтем Чийгоз, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проблема у тиску. Сьогодні його недостатньо. Я навіть не сумніваюсь, що якби збірна Франції заявила, що поїде на Чемпіонат світу тільки за умови звільнення хоча б п’ятьох незаконно утримуваних українців, результат був би іншим. Неучасть збірної Франції, Німеччини чи Англії у Чемпіонаті світу з футболу знівелювала б узагалі цей чемпіонат", - зазначив Чийгоз.

За його словами, під час переговорного процесу РФ вдалося нав’язати думку про те, що поки так званий "суд" не винесе вироку, жодних переговорів про звільнення українських політв’язнів провадити не можна.

Чийгоз зазначив, що на даний момент тривають переговори, але вирішення ситуації щодо них - не в Україні, і навіть не в Росії, воно на Заході.

Заступник голови Меджлісу наголосив, що західні політики мають бути залежними від обставин, які створюються в Україні.

"Політики на Заході, якими впливовими вони б не були, повинні залежати від обставин, які ми тут створюємо як народ, як влада, як держава. Бо якби у 2014 році при "загальній стурбованості" Заходу ми як суспільство не консолідувалися і не дали по зубах цьому фашисту (Путіну - ред.), ця "стурбованість" могла би призвести до того, що кияни сьогодні співали б "как широка страна моя родная", - сказав Чийгоз.

Читайте також: Західні лідери недооцінюють таку форму боротьби як голодування — Чийгоз

Як раніше повідомляв Укрінформ, всього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко.

14 травня 2018 року режисер Олег Сенцов, якого утримують в російській колонії за Полярним колом оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів. З 26 червня на знак солідарності з іншими політв’язнями: Олегом Сенцовим, Володимиром Балухом, Олександром Шумковим, Олександром Кольченком, Станіславом Клихом розпочав голодування і кримський політв'язень Емір-Усеїн Куку.

Куку та інші обвинувачені у тероризмі та причетності до ісламської організації "Хізб ут-Тахрір" Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-