У Криму почали розгляд апеляції у справі про

У Криму почали розгляд апеляції у справі про "реставрацію" Ханського палацу

Укрінформ
У "суді" Сімферополя почався розгляд апеляція у справі про "реставрацію" ханського палацу Бахчисараю.

Скарга юристів Лілі Гемеджі і Назіма Шейхмамбетова була адресована відповідачу – "Держкомітету з охорони культурної спадщини" Криму, повідомляє "Кримская солидарность".

"Судове засідання закінчилося. Відповідач подав клопотання про залучення зацікавлених осіб, а саме: представників Міністерства культури, Радміну, Міністерства економічного розвитку, історико-культурного заповідника Бахчисараю, ТОВ "АТТА груп", ТОВ "Кірамет", - повідомила "Кримская солидарность".

Також було вирішено викликати "представника прокуратури".

Наступне засідання призначено на 15 серпня о 13.00.

Скарга юристів пов'язана з тим, що так званий Держкомітет з охорони культурної спадщини відмовив їм в ознайомленні з документами на проведення ремонтно-реставраційних робіт в "Ханському Палаці".

Читайте також: Поліція відкрила справу через знищення Ханського палацу в окупованому Криму

Як повідомлялося, в лютому 2018 року Железнодорожний районний "суд" в Сімферополі відмовив екс-директору історико-культурного заповідника Бахчисараю Ельміре Аблялімовій у позові до ТОВ "Кірамет" за фактом "варварського руйнування пам'ятника культурно-історичної спадщини кримськотатарського народу під виглядом реставрації".

Окупаційна російська влада в Криму ініціювала реставрацію ханського палацу Бахчисараю, в ході якої сталася необгрунтована заміна черепиці на даху мечеті ханського палацу, а також змінені зовнішні і внутрішні конструкції пам'ятника, що порушує його автентичність. За словами експертів, споруджений навколо головного корпусу палацу важкий металевий каркас з навісом може стати причиною просідання грунту. Крім того, робітники не встановили захист для надгробків і каліграфічних розписів на стінах храму, а старовинні дерев'яні зміцнення залили бетоном. Все це стало причиною для протестів кримських татар проти знищення ханського палацу Бахчисараю.

Ханський палац Бахчисараю - єдиний в світі пам'ятник кримськотатарської палацової архітектури. Незадовго до окупації Криму Росією був включений в попередній список культурних об'єктів, що знаходяться під охороною ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-