Блокування Азовського моря: Росія змінила тактику

Блокування Азовського моря: Росія змінила тактику

Укрінформ
Російська Федерація в Азовському морі змінила свою поведінку - почала затримувати іноземні судна при проході у Керченській протоці.

Про це помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян сказав сьогодні на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми відслідковуємо, що Російська Федерація змінила алгоритм своїх дій в Азовському морі... затримує іноземні судна, які йдуть в Україну, в Керченській протоці, затягуючи час надання дозволів проходу саме через Керченську протоку. Є інформація, що час затримки суден іноді складає до 3-х діб», - сказав Слободян.

 За його словами, це впливає на економічну привабливість України. Водночас Слободян зауважив,  що за міжнародним договором Азовське море є морем внутрішнього користування як для України, так і для Російської Федерації. Його можуть вільно використовувати дві сторони, тому формально РФ може оглядати судна. Але ми «розуміємо, для чого це робиться».

Читайте також: НАТО може відповісти на російську блокаду Азовського моря - командувач Бутс

Відповідаючи на запитання журналістів, чи є сенс розірвати зазначений договір про двостороннє використання Азовського моря, Слободян зауважив, що зміна договору має цінність, коли обидві сторони мають намір його виконувати. 

«Ми можемо прийняти таке рішення в односторонньому порядку, але, на мою думку, ефекту від цього не буде», - сказав Слободян.

У свою чергу керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк зауважив, що, на його переконання, російська сторона створює проблеми для суден, які заходять в Україну, для тиску на неї, зокрема в питанні відновлення Україною водопостачання Криму. Він пояснив, що через затримки іноземні судна починають переглядати свою логістику, щоб не заходити до портів Маріуполя та Бердянська, а це створює економічні проблеми для цих міст. 

«РФ створює передумови для певних негативних економічно-соціальних наслідків у цих містах», - додав Слободян. 

Він зауважив: вже є відомості про те, що в Маріупольському порту формується псевдоорганізація для створення безладів у місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-