Більш як 50 українських громадських діячів написали листа Сенцову

Більш як 50 українських громадських діячів написали листа Сенцову

Політв’язні
Укрінформ
Більш як 50 українських громадських діячів, серед яких Іван Дзюба, Ліна Костенко, Юрій Андрухович, Іван Малкович, Олександр Ройтбурд та інші, написали листа Олегу Сенцову, який голодує з вимогою  звільнити усіх українських політв'язнів у Росії.

"У світі не так багато людей такої волі, як ти. Ми знаємо, що ти не любиш, коли про тебе говорять хороше. Але така вольова, міцна духом людина нам потрібна живою. Саме для того, щоб продовжити подальшу боротьбу за усіх наших хлопців, за яких ти готовий життя покласти. Ти нам потрібний. Навіть з в'язниці ти зміг об'єднати усіх нас для цієї боротьби. Якщо не зараз, то пізніше, в найближчому майбутньому ми все одно звільнимо тебе. Ми - це Україна й багато-багато людей доброї сильної волі у цивілізованому світі", - йдеться у листі. 

У листі також перерозповідається історія лідера кримськотатарського народу, в'язня радянських таборів Мустафи Джемілєва.

"Коли Мустафа тримав найтриваліше голодування і вже був готовий розлучитися з життям, до нього на побачення приїхала мати з братом із запискою від Андрія Сахарова. У ній Сахаров писав, що просить Мустафу відмовитися від голодування. Про те, що для усіх однодумців і соратників набагато важливішим є його життя, ніж його, нехай героїчна, смерть. Не врахувати думку Сахарова, відмовити Сахарову Мустафа не міг. Він припинив голодування... Олеже, ми приєднуємо до нашого прохання прохання Андрія Сахарова і Мустафи Джемілєва. Зроби для нас цей подвиг любові", - написали автори звернення.

Читайте також: Сенцов подякував польським кіномитцям за підтримку

Як відомо, Олега Сенцова затримала в Криму Федеральна служба безпеки Російській Федерації 11 травня 2014 року. Пізніше його перевезли до Москви в слідчий ізолятор "Лефортово".

Кінорежисера звинуватили в тероризмі й незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи.

У серпні 2015 року Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. В лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017 Сенцов знаходиться у виправній колонії "Білий ведмідь" в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-